Atmosféra veľkých maratónov

V jeden večer na sústredku sme mali velmi zaujímavú debatu o zahraničných maratónoch, polmaratónoch a rôznych iných zahraničných behoch. Pýtali ste sa nás, prečo cestujeme za behaním, aké to je, ako sa tam dá dostať a či to stojí za to. Videli sme váš veľký záujem, a preto rozbiehame na našom blogu seriál o behaní a cestovaní.

Dnes je z pohľadu kultových maratónov výnimočný deň. Beží sa totiž Bostonský maratón - najstarší maratón na svete - teda ak nepočítame ten úplne najprvší, aténsky. Bostonský maratón patrí medzi tzv. MAJOR MARATHONS - a práve nim sa budeme venovať v našich úvodných blogoch.

Čo sú to MAJOR MARATÓNY?

Je to séria 6-tich najväčších a najrenomovanejších maratónov na svete, ktoré spĺňajú tie najvyššie kritéria kvality. Patria sme maratóny v Londýne, Bostone, Berline, Chicagu, New Yorku a Tokyu. Ide o maratóny, ktorých sa každoročne zúčastňujú desaťtisíce bežcov z celého sveta, a nie je jednoduché si na ne kúpiť štartovné. Nie je to však nemožné, a preto na nasledovných riadkoch vám o nich a možnostiach dostať sa na ne, napíšeme viac. Ak sa chcete viac dozvedieť o systéme hodnotenia maratónov, klik na stránku: https://www.worldmarathonmajors.com/about/how-it-works/

BOSTON

Ako sme spomínali, Boston je najstarším maratónom na svete. Koná sa vždy na "Patriots Day", čo je tretí pondelok v mesiaci apríl. Tento maratón sa koná pravideľne každý rok od roku 1887 a medzi bežcami je akýmsi legendárnym podujatím, ktoré chcú aspoň raz za život absolvovať. Dostať sa na bostonský maratón nie je jednoduché. Je potrebné totiž splniť maratónsky limit - tzn. zabehnúť v predchádzajúcom roku maratón v požadovanom čase pre vekovú kategóriu. Časové limity, ako aj viac info o tomto maratóne si môžete pozrieť tu: https://www.baa.org/races/boston-marathon/enter

20130516__1-boston-marathonjpg


Z nášho SHEruns klubu sa ešte nikomu nepodarilo bežať tento maratón. Mne (Peťa) sa podarilo 2x splniť kvalifikáciu, avšak raz som ochorela 2 dni pred odletom a druhý krát som bola tehotná :) Verím, že do tretice to možno výde, pretože bežať tento maratón je mojim najväčším bežeckým snom :)

2019 Boston Marathon finish linejpg_21713416_ver10_1280_720jpg