Kompresné ponožky - na čo, prečo a za čo?

Kompresné ponožky sa v poslednom období stávajú čoraz viac populárnymi medzi bežcami. Prečo ich však nosia? Na čo slúžia? Na názor sme sa spýtali odborníkov z ROYAL BAY®, výrobcu kompresných podkolienok, oblečenia a doplnkov.

  • Na čo slúžia bežcom kompresné podkolienky?

ROYAL BAY®: Hlavné efekty su dva: kompresia urýchľuje krvný obeh, čím dochádza k rýchlejšiemu zásobeniu svalov kyslíkom a tým pádom k lepšiemu odplavovaniu škodlivých látok. Sval tak môže kvalitnejšie pracovať. Druhým efektom je,  že kompresia zpevňuje sval - zabraňuje otrasom, čo pomáha proti únave svalov  a chráni pred mikro-poraneniami (prasklinami) svalových vlákien. To znamená, že kompresia pomáha oddialiť únavu, chráni sval a Achillovu šľachu a takisto urýchľuje následnú regeneráciu.
DSC_5858jpg

  • Prečo je dobré mať kompresné ponožky počas preteku?

ROYAL BAY®: Kompresné podkolienky je dobré nosiť počas samotného preteku, ako aj po jeho skončení - čo napomáha k urýchleniu regenerácie. Čím je dlhšia trasa, tým väčší význam má mať oblečené kompresné podkolienky. Celkovo totiž svojim pôsobením odďalujú úľavu. Vďaka rýchlejšej látkovej výmene môžu pomáhať aj proti kŕčom.

DSC_5840jpg

  • Ako súvisia kompresné podkolienky s regeneráciou?

ROYAL BAY®: Športovci na to často zabúdajú, ale pre regeneráciu sú kompresné podkolienky rovnako veľmi prínosné. Vďaka rýchlejšiemu krvnému obehu sa zo svalu lepšie odplavujú škodlivé látky spôsobujúce únavu a naopak sval je lepšie zásobený kyslíkom a látkami dôležitými na regeneráciu svalov. Po dlhých pretekoch je veľmi praktické si ichch vziať na cestu domov, kedy športovec dlho sedí a nohy prirodzene "tuhnú".

DSC_5879jpg
  • Na trhu sú rôzne varianty kompresných podkolienok. Sú aj drahšie, aj lacnejšie. V čom sa líšia? Podľa čoho si máme podkolienky vyberať?

ROYAL BAY®: Kompresné produkty sa väčšinou líšia v dvoch dôležitých parametroch. V prvom rade je to kvalita použitých materiálov (mikrovlákno) a ich spracovanie. To má vplyv najmä na odolnosť produktu a na životnosť = dobu zachovania rovnakých vlastností produktu. V druhom rade je to konštrukcia produktu - tzn. ako veľké sú tlaky (sila kompresie) a aké je ich rozloženie od členku po koleno. Lacnejšie značky mnohokrát nezohľadňujú veľkosť / obvod lýtka a kompresia tým pádom nemôže mať správne účinky. Za značkou Royal bay stojí dlhoročný vývoj a skúsenosti s výrobou zdravotných produktov, preto presne vieme, akú kompresiu používame a dokážeme ju v rôznych produktoch odlíšiť pre konkrétny účel použitia.

Ďakujeme za rozhovor.


Značka ROYAL BAY® bude mať svoj stánok aj na ČSOB Bratislava Marathon. Zastavte sa tam, team odborníkov vám povie viac o účinkoch kompresie a budete mať možnosť si ich produkty vyskúšať aj kúpiť s 20% zľavou :)


DSC_5810jpg