Krátkodobé oslabenie imunity behom

Intervalové bežecké tréningy, kde ich podstata spočíva v striedaní fáz námahy a fáz oddychu predstavujú pre náš organizmus záťaž a pôsobia stresujúco. Pri náročnej fyzickej námahe vzniká po tréningu tzv. imunosupresívne okno – krátkodobé prechodné obdobie zníženia imunity, ktoré môže trvať niekoľko hodín. 

Aj preto je po takomto tréningu dôležitá dostatočná regenerácia, spánok a aj doplnenie potrebných vitamínov a minerálov podporujúcich imunitu – najmä vitamín C, D3, Zinok a Selén

Niektoré vitamíny a minerálne látky vieme doplniť aj prírodnou formou - v strave ktorú konzumujeme. Niektoré druhy ovocia predstavujú doslova vitamínovou bombu a pomáhajú nášmu organizmu v posilnení imunitného systému. Ak sa nechcete náročnejších tréningov počas chrípkových období vzdať, odporúčame do jedálnička zaradiť tieto druhy ovocia - či už vo forme čerstvého ovocia alebo lisovaných štiav za studena.

  • Rakytník* obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, B9, vitamín C (až 400% odporúčanej dennej dávky v 100g), D, E, a K, antioxidanty, karotenoidy, flavonoidy, éterické oleje, z minerálnych látok obsahuje mangán, vápnik, draslík, horčík, železo, fosfor, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Chráni pred vznikom rakoviny, je bohatý na vitamín C, udržuje zdravé srdce, je protizápalový, podporuje imunitu.
  • Arónia* zázrak prírody - obsahuje množstvo vitamínov ako napríklad vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C a P. Z ďalších účinných látok spomenieme karotény, pektínové látky a triesloviny. Takisto obsahuje značné množstvo antioxidantov a antokyánov. Má významné množstvo vitamínu C, ktorý stimuluje aktivitu bielych krviniek a je tiež kľúčovou zložkou pri produkcii kolagénu. Kolagén je neoddeliteľnou súčasťou rastu a opravy nových tkanív, orgánov, krvných ciev a buniek, zatiaľ čo biele krvinky fungujú ako predné línie imunitnej reakcie tela.
  • Čučoriedka* - má vysoký obsah karoténov, ktoré chránia imunitný systém a bunky pred baktériami. Vysoká koncentrácia vitamínu C pôsobí preventívne proti infekciám a prechladnutiu. Tanín má protizápalové účinky a ničí baktérie. Obsahuje: vitamíny A, E, C, kyselinu listovú, vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo a zinok.
  • Čierna ríbezľa* - obsahuje vitamíny A, B, C a E, P, omega 3 a 6 mastné kyseliny a minerálne látky železo, vápnik, horčík, meď, fosfór, draslík a sodík. Pomáha zvyšovať odolnosť voči infekciám a je účinná pri prechladnutí a chrípke.

*zdroj: www.zdravopedia.sk


V rámci SHEruns klubu máme spoluprácu so značkou JOS Berry - na ich e-shope nájdete široký sortiment zdravých 100% BIO štiav - pri zadaní kódu SHERUNS10 máme 10% zľavu. Minimálna objednávka na e-shope je 6ks akýchkoľvek produktov - kvôli optimalizácii dopravy a šetreniu životného prostredia.


DSC_1930JPG