Nie len behať, ale aj cvičiť!

Áno, uvedomujeme si, že veľa bežcom a bežkyniam pri slove "cvičenie" alebo "posilňovanie" naskakuje koprivka. Hneď si za tým predstavíme návštevu posilňovne, či nejaké skupinové cvičenie medzi štyrmi stenami vo fitku. Zlou správou je, že cvičiť popri behaní určite treba. Dobrou správou je, že kvôli cvičeniu nemuśite nikam špeciálne chodiť :)

Prečo je potrebné, aby ste popri behu aj cvičili?

Asi ste už narazili na príbehy kolujúce Facebookom o boľavých kolenách, natiahnutých achilovkách, pichaniach v bedre či bolestiach chrbta. A ak ste aktívnou (aj pasívnou) členkou skupiny iRun, príkladov toho, ako človek začne behať, začne ho to baviť a behá stále viac a častejšie a dlhšie vzdialenosti, až nakoniec sa zdravotne odpáli a už behať nemôže a je z toho veľmi smutný a celý iRun je smutný s ním...." je strašne veľa.

Beh je super šport, ale povedzme si pravdu, vie naše telo pekne potrápiť. Opakované nárazy ničia náš kĺbový aparát a oporný systém a skôr či neskôr dôjde k ich opotrebovaniu až natoľko, že nám telo dá stopku v podobe bolesti. Tá môže byť najskôr občasná, ak ju však ignorujeme, môže prejsť do chronického stavu. Riziko je ešte vyššie pri tých, ktorí nikdy predtým nešportovali a zrazu prepadli behaniu, ako aj pri tých, ktorý majú vyššiu váhu.

IMG_3034jpg

Čo teda robiť, aby sa mi to nestalo?

V tomto prípade platí, že pokiaľ máme dobre vybudované svalstvo nie len na nohách, ale aj v oblasti trupu (core), naša stabilita je vyššia a tým pádom prenos záťaže na dolné končatiny je nižší. Vďaka cvičeniu si tak zabezpečíte zosilnenie šliach a väzov, ktoré chránia kĺby a sú tak prevenciou voči zraneniu. 

To znamená, že cvičiť určite treba. A to nie len základné silové cviky ako sú drepy alebo výpady, ale aj cviky na posilnenie stredu tela - ako je napríklad aktuálne populárny "plank" = doska a jeho varianty, či rôzne tipy skracovačiek, kľuky a podobne.

Príď vo štvrtok na tréning a inšpiruj sa!

Ak sa chceš inšpirovať, aké cviky cvičiť, príď na náš SHEruns tréning do Sport Kids Academy Eurovea vo štvrtok, 28.3.2019. Tento týždeň nás totiž čaka špeciálny tréning zameraný na kompenzačné cviky. Hosťujúcim trénerom je Jany Landl :) Ten nám ukáže, aké cviky sú najefektívnejšie, poradí ako často ich treba cvičiť a dá tipy ako cvičiť doma.

Ak nemôžeš prísť na tréning, sleduj náš blog aj Instagram, Janyho cviky zavesíme aj tam :)

IMG_2901JPG