OBLEČTE SA DO ZIMY...

Je tu čoskoro a s ním aj čas kedy reálne pociťujeme že sa nám postupne ochladilo a zároveň  je to chvíľa, kedy musíme prekročiť tú našu pomyslenú komfortnú zónu a postupne sa nastavovať na beh v chladných podmienkach. U mnohých bežcov sa v tomto období začína v hlave zjavovať myšlienka  -  Ja nejdem behať, vonku je zima, alebo už je tma nejdem nikam  :( , čo  je, ale veľká škoda, lebo čo sa natrénuje v zime, na jar sa nájde....Tak a tu a teraz  práve nastáva chvíľa, kedy treba vykročiť zo svojej komfortnej zóny a spraviť tie prvé - najťažšie - kroky von... Vo všeobecnosti platí, nie je zima ale je len ZLE OBLEČENÝ BEŽEC ... Tak my sa budeme držať tohoto kréda a naučíme sa ako sa správne obliecť v zimných mesiacoch:

HLAVA a KRK

Počas chladných dní uniká cez hlavu až 10% telesného tepla, preto je dôležité mať počas behov v chladnom počasí hlavu zakrytú. V dnešnej dobe existuje už veľké množstvo typov a tvarov čiapok jednak s funkčného hľadiska, tak aj z dizajnového čiže určite nebude problém nájsť takú čo vám sadne. Dôležitú úlohu počas zimného behu zohráva aj buffka, ktorá chráni krk a zároveň si ju viete dať cez ústa keď sa rozbiehate a vaše hrdlo si ešte zvyká na studený vzduch. Čelenka je tiež veľký pomocník – plný svoju úlohu ochrancu uší a väčšinou nám stačí ako ochrana hlavy, keď sa teplota pohybuje do 0 stupňov.

Pri zimných behoch je namáhaná aj pokožka tváre, tak nezabúdajme ani na ňu. Keď vybiehate nezabúdajte si pretrieť pleť trochou krému vhodného do zimného počasia a rovnako aj premazať pery... ( lepšia je prevencia ako neskôr riešiť popraskané pery, alebo suchú pleť  :)

shutterstock_127503353jpg 

VRCHNÁ ČASŤ TELA

Kľúčom k úspechu počas behu v zimnom počasí je vrstvenie. Vrstvy nielenže zachytávajú telesné teplo, ale umožňujú aj potu sa pohybovať cez jednotlivé vrstvy oblečenia. Spodná vrstva postupne prepúšťa vlhkosť cez ďalšie a tá sa postupne odparí.

SPODNÁ VRSTVA

Vrstva, ktorá je priamo na vašom tele by mala byť hlavne zo syntetického priepustného materiálu ako napríklad: DryFit, Thinsulate, Thermax, CoolMax. Hlavná vlastnosť týchto materiálov spočíva v tom , že prepúšťajú vlhkosť ale pritom udržujú teplo.  Je dôležité aby spodnú vrstvu netvorilo bavlnené oblečenie, nakoľko to keď sa raz premočí tak už ostane mokré ...

STREDNÁ VRSTVA

Vaša druhá alebo stredná vrstva, ktorá je potrebná pri veľmi chladnom počasí, by mala byť z izolačného materiálu. Táto vrstva musí pokračovať v odvádzaní vlhkosti od pokožky. Mala by mať perfektnú rovnováhu medzi zachytávaním vzduchu, aby sa udržalo teplo, ale zároveň uvoľniť dostatok tepla, aby sa predišlo prehriatiu. Väčšinou sú to polyesterové tkaniny, ktoré majú zo spodnej časti fleecovú vrstvu.

VRCHNÁ VRSTVA

Hlavné vlastnosti sú a vetru vzdorná a nepriepustná. Táto vrstva by vás mala chrániť pred vetrom a vlhkosťou (dážď, sneh, sneh), ale zároveň umožniť úniku tepla a vlhkosti, aby sa zabránilo prehriatiu a chladeniu.  Vo väčšine prípadoch vrchnú vrstvu tvorí  bunda, ktorá má zipsy a s nimi si viete  regulovať aj vašu.  Vrchné vrstvy  sú zväčša z ClimaFit, Gore-Tex, alebo Windstopper materiálu. Výhodou je , že väčšina bežeckých búnd má vačky, ktoré určite s radosťou využijete.

POZOR - žiadne páperové, alebo iné bundy,ktoré nie su prispôsobené na šport, nie su vhodné ani na beh, aj keď vám je zo začiatku teplo. Nešportové bundy vám neprepúšťajú vlhkosť a vy sa doslova začneťe smažiť vo svojom pote...

 shutterstock_530761723jpg

RUKAVICE

Cez končatiny vieme stratiť až 30 percent tepla, preto je dôležité mať pokryté aj ruky. V chladných dňoch noste rukavice, ktoré  sú z materiálov, ktoré odvádzajú vlhkosť. V prípade extrémne chladného počasia sú  palčiaky  lepšou voľbou, pretože vaše prsty si budú teplo zdieľať navzájom.


SPODNÁ ČASŤ TELA

Vaše nohy produkujú veľké množstvo tepla. V tomto prípade nám postačia klasické bežecké legíny. Pokiaľ sa ale rozhodnete behať vo veľmi chladnom počasí, tak je na zvážení vrstvenie. Opäť aj v tomto prípade siahajte po technickom materiály a vyhnite sa klasickým bavlneným teplákom :). Bude to trvať naozaj len chvíľku a vaše nohy sa zahrejú.

 

PONOŽKY

Taká malichernosť akou sú ponožky, ale aj v tomto prípade treba siahať po technických materiáloch a ponožkách určených na šport. Snažte sa opäť vyhnúť bavlneným ponožkám nakoľko neprepúšťajú vlhkosť a tým pádom nám hrozí naše nohy ostávajú vlhké a sú náchylné na pľuzgiere.

 

Behanie v zime má svoje výhody a nevýhody, ale keď sa naučíte správne obliekať ani ten najväčší mráz vás neodradí a vy si spokojne vybehnete a ten pocit po behu, predsa za to stojí :)

 shutterstock_564688810jpg