SHEruns mama: Kde hľadať motiváciu?

Prvý týždeň tréningu je za mnou a so spokojnosťou môžem povedať, že je to super pocit behať bez tehotenského brucha! Trénerka Romča bola na mňa prvý týždeň zhovievavá, môj najdlhší beh bol 7km v nedeľu. Vďaka pozvolnému tréningu a krásnemu jesennému počasiu mi motivácia vybehnúť nechýbala. Ale nie vždy je tomu tak. Aj preto venujem nasledovné riadky práve téme MOTIVÁCIA.

Poznáme to všetci - aj mne sa často stáva, že si dokážem vymyslieť milión dôvodov, prečo radšej zostať doma. Ľudská myseľ vie byť v tomto ohľade veľmi kreatívna. A keď sa k tomu nabalí ešte aj "nepriazeň osudu", ako napríklad zlé počasie, prebdená noc, manžel mešká z roboty, nestíham navariť večeru, už je veľa hodín, bolia ma nohy, vonku je tma, zrovna dnes dávajú môj obľubený film... tak vie nášmu bežeckému odhodlaniu veľmi ľahko odzvoniť.

IMG_5347JPG

V mojej práci sa témou motivácie zaoberám už niekoľko rokov. Tí čo ma poznajú vedia, že moje hlavné živobytie pochádza zo sveta reklamy, kde bolo mojou úlohou vymýšľať kampane a motivovať ľudí, aby sa im ponúkané produkty a značky zapáčili a stali sa súčasťou ich života. Moje aktuálne živobytie zasa využíva moje psychologické vzdelanie, kde formou individuálneho alebo skupinového koučingu motivujem ľudí pri napĺňaní ich pracovných úloh, kariérnych snov, business výsledkov, osobnostného rozvoja, napravenia vzťahov, či dosiahnutia firemných cieľov. Asi vás neprekvapí, že rovnaký vzorec, aký funguje v reklame, v práci, v kariére či v bežnom živote, funguje rovnako aj v športe a voľnočasových aktivitách. Ako teda na to?

IMG_5457JPG

"MUSÍM" ZMENIŤ NA "CHCEM"

V prvom rade si treba uvedomiť, že nemusíte. Ak nemáte radi pohyb, a už vôbec nie behanie, tak existuje veľmi veľa iných aktivít, ktoré vedia naplniť vaše srdce radosťou. Ak však niekde v hĺbke vašej duše cítite, že by ste to s behaním skúsiť chceli, tak sa oplatí investovať do premeny tejto túžby na realitu. Možno ste už vo viacerých motivačných knihách čítali o tom, ako naše rozhodovanie ovplyvňujú 2 súčasti našej osobnosti: racionálna a emočná. Obe tieto časti nášho JA sú dôležité aj pri plnení si bežeckého sna. Aby som však nebola príliš filozofická, vrátim sa naspäť na zem a vysvetlím to pekne prakticky.

IMG_5361JPG
Racionálna zložka našej osobnosti nám pomáha k tomu, aby sa náš sen chodiť pravideľne behať, stal skutočnosťou. Patrí sem plánovanie času kedy si pôjdete zabehať, dohodnutie si babysittingu, oslovenie trénera a naplánovanie tréningov, naučenie sa správnej techniky behu, prečítanie si bežeckých časopisov a podobne. Ak však mám byť úprimná, toto vám na to, aby ste začali pravidelne behať, nebude stačiť. Do hry musí vstúpiť vaše emočné JA, ktoré je akcelerátorom každej aktivity, ktorú sa rozhodnete vykonávať. Emočná zložka vás správne nakopne, urobí vo vašom vnútri ten zázrak že "áno, toto chcem". Na nasledovných riadkoch sa rozpíšem o tom, čo nakopáva mňa - čo vo mne štartuje to chcenie zaviazať si tenisky a vybehnúť von. A doplním tam aj štartéri iných bežcov a bežkýň, ktoré som za niekoľko rokov fungovania v bežeckej komunite spoznala. Možno si v tom nájdete aj vy svoje "nakopávače" nadšenia :)

VIZUALIZOVAŤ SI SVOJ CIEĽ
Patrím medzi ten typ ľudí, na ktorých dobre funguje stanovenie si dlhodobého cieľa. Všetko čo robím musí mať nejaký hlbší zmysel, nejaký väčší význam. Keď som sa prvý krát rozhodla že natrénujem na maratón, išlo mi o dve veci: trénovanie mojej vnútornej sily, a uspokojenie mojej večnej zvedavosti, aký to bude pocit prebehúť cieľovou rovinkou. A keďže odjakživa patrím k megalomanom, tak som si vybrala jeden z najväčších maratónov na svete - v mojom obľúbenom New Yorku. Predstava, že sa prebehnem všetkými štvrťami tohto mesta a svoju 42 kilometrovú cestu zakončím v Central parku mi ešte teraz vyvoláva zimomriavky.

IMG_2276JPG

Týmto však nechcem povedať, že všetci musíme mať rovnako veľké ciele. Stretla som bežkyne, pre ktoré bolo cieľom získať svoju prvú medailu, dokázať súvisle odbehnúť 10km, alebo zlepšiť si čas na nejakej trati. Všetky mi rozprávali o tom, že to čo ich poháňa dopredu je predstava toho, že to dokážu. Predstava hrdosti na seba samú. 

S KAMOŠKAMI SA BEHÁ LEPŠIE
Aj napriek tomu, že patrím viac medzi introvertov a mám rada ísť si zabehať aj sama, veľmi často vyhľadávam aj bežeckú spoločnosť. Mám rada ísť si zabehať s kamoškami, stráviť s nimi čas, pokecať o živote, mužoch, robote. Som presvedčená o tom, že behanie je spoločenský šport, a príjemá spoločnosť super pocit z behania ešte viac znásobuje. A povedzme si úprimne - keď sa už dohodnete s kamoškou ísť si zabehať, bolo by dosť blbé keby ste to zrušili :)

IMG_5407JPG

"RUŽOVÁ"
Prechádzame k bodu, ktorý môže vyznieť trochu povrchne, ale keďže ja sa tu pred vami na nič nehrám, poviem to úprimne. Vždy keď sa potrebujem namotivovať, idem si kúpiť niečo pekné na behanie. Či tričko, čelenku, tenisky, bundičku. A samozrejme že preferovaná farba je ružová :) Nech to znie akokoľvek, všetkým vám odporúčam, aby ste predtým ako pôjdete behať určite skočili do športového obchodu a kúpili si niečo pekné a potešili svoje ženské srdce. Napríklad aj v našom SHEruns e-shope :)

5F638AE7-3BFF-41A4-A660-D3AA362AC995JPG

TEN POCIT PO
Určite poznáte z iných oblastí života ten pocit, keď sa prekonáte a urobíte pre seba niečo dobré. Tak vynásobte si tento pocit tak 1000x a to je pocit, ktorý zažijete zakaždým, keď dobeháte. Za 10 rokov, čo behávam, som ešte nestretla bežca, ktorý keď dobehal, by bol nahnevaný. Výnimkov sú muži z kategórie "prepnutí bežci", ktorí berú každý tréning ako olympijský pretek a ak nedosiahnu tempo aké si zaumienili, tak sa hnevajú. Ale my sme ženy a väčšinou sa nad takéto povrchné hodnoty vieme povzniesť  a nenecháme sa obrať o prílev endorfínov a dobrej nálady :)

IMG_3813JPG

KOMUNITA
Behanie v komunite je podobné ako behanie s kamoškami, len má ešte o jedno čaro naviac. Spoznáte tu nových ľudí, nové príbehy, nové pohľady na život a životné nastavenie - možno podobné tomu vášmu. Energia skupiny pôsobí motivačne počas samotného behu – tréningy sú vďaka skupine pocitovo ľahšie, menej sa natrápite, kilometre vám budú rýchlejšie ubiehať a omnoho ľahšie tu prekonáte svoje vlastné limity, ako keď bežíte osamote.

Roga 3jpg

PSYCHOHYGIENA

Potom, ako sa vám podarí zopár krát vybehnúť, veľmi rýchlo pochopíte efekt behania – totálne vyvetranie si hlavy. Pre mnoho bežcov je práve toto najväčším motivačným faktorom. Behanie poskytuje krátky únik od všedných starostí, pomáha pozrieť sa na veci z nadhľadu, ventiluje negatívnu energiu, ukľudňuje rozvírené emócie, zmierňuje stres a zlepšuje náladu. Odporúčam aplikovať vždy, keď máte ťažký deň, niekto vám zdvihne „hladinku, alebo dlho neviete rozlúsknuť nejaký problém. Je to lacnejšie ako psychológ, či kouč :)

SÚŤAŽIVÝ DUCH

V neposlednom rade nemôžem nespomenúť prirodzenú túžbu človeka napredovať, prekonávať svoje vlastné limity a limity svojich súperov. Pre mnohých z nás je pocit dosiahnutia výnimočného výkonu, postavenie sa na „bedňu“, byť najlepší v skupine či získať špeciálne ocenenie, silnou motiváciou. Ja sama mám rada ten pocit, keď sa mi raz za čas podarí umiestniť sa na nejakých pretekoch na stupni víťazov – je to pre mňa milou čerešničkou na torte a odmenou za to, že občas sa na tréningu aj namakám :)

IMG_7385JPG

V SHERUNS SPÁJAME RÁCIO S EMÓCIOU

Trénovanie v našom klube SHEruns podporuje obe zložky motivácie – aj racionálnu, aj emočnú. Vďaka trénovaniu pod vedením trénerov sa naučíte správnu bežeckú techniku, získate vedomosti o rôznom type tréningov a ktorý sa na čo hodí, a cieľavedome sa pripravíte na dosiahnutie bežeckého výsledku, ktorý ste si vysnívali. Komunita dievčat zasa poteší vaše emočné JA. Trénujete s partičkou príjemných ľudí, navzájom sa podporujete, máte priestor oddýchnuť si od každodenných starostí a dobre si pokecať o tom, čo týždeň priniesol. A ako bonus k tomu je, že vidíte každý týždeň to, ako sa zlepšujete.

 DSC_2683jpg

Okrem motivácie medzi sebou sa snažíme v klube vždy vymyslieť aj motiváciu v podobe súťaže SHEruns rebríčka, pretože vieme, že aj keď sme ženy, radi si zmeriame sily medzi sebou. No a v neposlednom rade sa v SHEruns venujeme aj estetickej zložke nášho ženského srdca. Na každú sezónu sa snažíme pripraviť pekné bežecké oblečenie – čelenky, legíny, tričká – lebo sme si isté, že krásne logo SHEruns na tričku či kraťasoch urobí radosť každej žene.

DSC_2995jpg

RADA NA ZÁVER - JUST DO IT

Nie, týmto podnadpisom nechcem poukázať na slogan mojej obľúbenej športovej značky.  Chcem dať jednu radu na záver, ktorá mne funguje asi najlepšie, keď sa mi nechce ísť behať. Jednoducho idem. Nefilozofujem okolo toho, zaháňam myšlienky o tom, či sa mi chce, či ma niečo bolí, či je škaredé počasie, či je neskoro.. Bezmyšlienkovite zaviažem tenisky, vyjdem z domu a jednoducho sa rozbehnem. Super na tomto prístupe je, že po 500m už ani neviem o tom, že som niekedy váhala, či ísť alebo neisť.

Ak sa chcete pridať k našej komunite SHEruns, pozrite si článok a trénovaní počas zimy TU. Pridať sa môže ktorákoľvek z vás, budeme sa moc tešiť.

Ak sa ti článok páčil, daj nám follow na Instagrame: @petriska a @sherunsslovakia