SHEruns mama: Vynútená pauza

Môj druhý tréningový týždeň nedopadol úplne šťastne. Od radosti, že môžem opäť behať, som to prvý týždeň jednoznačne prehnala. Ani nie objemom km, či počtom tréningov, ale rýchlosťou a zlou obuvou. A tak sa mi stalo to, čo sa môže stať aj komukoľvek z vás - preťažila som si šľachy okolo kolena. Diagnóza znie: ENTEZOPATIA. Čo robiť, aby sa vám to nestalo, a čo robiť, ak sa vám to náhodou stalo?

Vo štvrtok minulý týždeň, keď som nedobrovoľne pauzovala od behu už od pondelka, som zúfalá písala mojej fyzioterapeutke Jelke Furuczovej: "Jeli, strašne ma bolí koleno, od pondelka nebehám, v podstate nič nerobím a zo dňa na deň ma to bolí viac a viac. Čo to môže byť?" Odpoveď od Jelky bola jednoznačná - entezopatia. Keďže ide o slovo, ktoré neviem ani poriadne vysloviť, hneď som to dala do Googla. Ale ani po prečítaní si mudrostí od Dr. Google som nebola múdrejšia. Hneď na druhý deň som teda Jelku uprosila o večerný termín na fyzio a išla som si pre odpoveď - čo mám robiť? Ako dlho to bude bolieť? A kedy môžem začať opäť behať?

Ako som sa dozvedela, entezopatia je úponová bolesť šliach v mieste, kde sa upína sval. Najznámejšou formou je tzv. tenisový lakeť, avšak u nás, bežcov je typická práve bolesť v okolí kolena. Vzniká najmä vtedy, ak vaše telo dlhší čas nešportovalo, alebo športovalo bez väčšej záťaže, a zrazu ste začali telo náhle fyzicky zaťažovať. No a toto úplne sedí na môj prípad. Od 38-meho týždňa tehotenstva až po skončenie 6-nedelia som takmer vôbec necvičila. Ak nerátam cviky na posilnenie panvového dna, ktoré sú k návratu do formy po pôrode nevyhnutné (budem sa tomu venovať v mojom ďalšom blogu). Po pôrode cisárskym rezom mi úplne odišli svaly na nohách. Tým pádom mi nedokázali byť oporou pri rýchlejšom tempe, ktoré som v jednom tréningu  dosť prešvihla. No a výsledok poznáte - týždeň som pri kočíkovaní krívala.

Predpokladám, že na podobný problém môžu naraziť viaceré mamičky po pôrode, ktoré sa na pohyb veľmi tešia. Úvodné preťaženie môže byť rizikom aj pre dievčatá a ženy, ktoré s behaním len začínajú. A to je dôvod, prečo cítim povinnosť podeliť sa s vami o moju skúsenosť a sprostredkovať rady od Jelky Furuczovej, ako sa takémuto problému vyhnúť, a  čo robiť, ak sa vám to predsalen stane :)

Čo robiť, ak sa vám to stalo?
Dobrou správou je, že v prípade preťaženia nejde o trvalé poškodenie kolena a dá sa relatívne ľahko odstrániť. Doba "liečenia" závisí od toho, ako veľmi ste to s náhlym športovaním prehnali. Môj prípad bol ten ľahší - našťastie som bolesť v kolene neignorovala a prestala som s behaním skôr, ako som si mohla vážne ublížiť. Ak trpíte podobným problémom, určite navštívte fyzioterapeuta, aby sa vám na koleno odborne pozrel. Ako som spomínala, aj ja som išla k mojej fyzioterapeutke Jelke, ktorá mi odporučila nasledovné:
  • bolestivú časť kolena je potrebné 2x do dňa rozmasírovať a uvoľniť pomocou gélu, ktorý obsahuje protizápalové zložky (mne odporučila Ibalgin gel)
  • cvičenie aj napriek bolesti - každodenné posilňovanie svalov rôznymi cvičeniami na bose (najmä drepy)
  • po týždni každodenného cvičenia rozbehanie (aj cez bolesť), ideálne v mäkkých teniskách a na mäkkom povrcbu (nie asfalt)
Jelkin postup som aplikovala od minulého piatku a musím povedať, že naozaj zabral. Dnes, 6 dní od jej návštevy, bolesť v kolene takmer necítim a už vôbec nekrívam. Zajtra sa chystám prebehnúť, zaobstarala som si mäkké tenisky, tak uvidíme, ako to dopadne. Cvičiť na bose však určite neprestanem  :)

Čo robiť, aby sa vám to nestalo?

Ponaučená tým čo sa mi stalo, ak by som mala niečo urobiť v príprave po pôrode inak, tak sú to tieto 3 veci:

  • určite by som pravidelne postupne posilňovania nohy predtým, ako vôbec prvý krát vybehnem von. Nohy tak po pauze nedostanú taký veľký šok a budú na mierny klus lepšie pripravené.
  • na úvodné rozbehanie sa v prvých týždňoch by som zvolila mäkkšie tenisky, napríklad adidas ultra boost, ktoré lepšie tlmia dopad na zem a tým pádom menej zaťažujú kolená.
  • v neposlednom rade by som si určite zo začiatku viac sledovať tempo. Je úplne jedno, že kondične stíham udýchať aj rýchle tempo, telo tak krátko po pôrode nie je fyzicky uspôsobené na zvládnutie náhlej záťaže
Ak sa ti článok páčil, daj nám follow na Instagrame: @petriska a @sherunsslovakia