Týždeň pred pretekmi - ako prispôsobiť tréning?

Do ČSOB Bratislava maratónu nám zostáva posledný týždeň a vy si možno kladiete otázku, ako v tomto týždni behávať tak, aby ste sa neunavili, udržali si kondíciu a počas maratónskeho víkendu podali čo najlepší výkon.

V prvom rade je potrebné si povedať, že to, čo ste nenatrénovali doteraz, už bohužiaľ za tento týždeň nedobehnete. A to sa týka ako objemu kilometrov, tak aj rýchlosti.

Týždeň pred pretekmi tréneri nazývajú aj vylaďovací týždeň a počas tohto týždňa klesá aj intenzita tréningu, aj objem. To znamená, že už v žiadnom prípade nebehajte dlhé behy, ale do svojho bežeckého plánu zaraďte ľahké klusanie v pomalom tempe. V prípade, že bežíte polmaratón tréneri odporúčajú zaradiť v tomto týždni medzi tréningy jeden intervalový tréning v rozsahu  5-6x 500m v polmaratónskom tempe. Ten však odbehajte najneskôr v stredu, v prípade, že bežíte preteky v nedeľu. 

2 dni pred pretekmi sa odporúča úplný pokoj = bežecké voľno. Telo si má oddýchnuť a načerpať energiu. Deň pred pretekom je fajn si dať ľahký klus max 4km, dynamický strečing, bežeckú abecedu a rýchle rovinky v plánovanom tempe na záver. Tzn., že ak napríklad bežíte v nedeľu polmaratón, tak v piatok nebehajte vôbec a v sobotu si choďte odklusať vyššie spomínaný beh s dynamickým strečingom a rovinkami.

Článok vznikol na základe odporúčaní trénerov Romany Komarňanskej a Matúša Kovalčíka.

Screenshot 2019-03-30 at 223254png