VYBEHNIME S ĽAHKOSŤOU DO NOVÉHO ROKA - 1.časť

Máme tu začiatok nového roka a s ním spojené plány, nové ciele a predsavzatia. Ak si aj predsavzatia nerobíte, ruku na srdce, ktorá z nás si aspoň raz nepovedala, že sa chce dobre a zdravo stravovať, pravidelne športovať a trošku sa po Vianociach a všetkých tých dobrotách, ktoré na nás minulý mesiac žmurkali, odľahčiť.

Preto sme sa rozhodli, že vám s tým trošku pomôžeme. Či už novými tipmi, nápadmi, radami, ako a čo jesť, kedy jesť, ako stravu prispôsobiť trénovaniu a behaniu, prípadne chudnutiu či nabratiu svalov, alebo sa vás len pokúsime priebežne motivovať a inšpirovať článkami, aby sa vám vaše plány darili dodržiavať po celý rok :)

A čo môže byť lepšie na úvod, ako sa trošku povenovať práve odľahčeniu a detoxu.

Obr1JPG

Čo to vlastne je a ako to funguje

Detoxikácia je prečistenie a zbavenie tela škodlivých látok. Je to prostriedok, ako obnoviť v organizme rovnováhu a čo najviac tak podporiť naše vlastné liečivé schopnosti, pretože náš organizmus je zariadený na prirodzene a nepretržite prebiehajúcu detoxikáciu. Aj keď je naše telo vo svojej podstate dokonalé, následkom toho, že veľa sedíme v práci, stresujeme sa a konzumujeme potraviny, ktoré často obsahujú veľa živočíšnych bielkovín, rafinovaných cukrov, farbív, konzervantov a pod., sa môžu tieto toxíny začať v tele ukladať, pretože ich telo nevie tak rýchlo odstrániť. Kumulácia týchto toxínov v rôznych tkanivách môže v konečnom dôsledku spôsobovať aj rôzne zdravotné problémy.

Predstava detoxikácie u väčšiny ľudí je o krátkom ucelenom úseku predpisovaného stravovania, ktoré by nás malo na čas očistiť od toho, čo sme na sebe napáchali. Nestačí však dodržiavať zdravú stravu len niekoľko dní a po očiste sa vrátiť k pôvodnej, nie úplne najvhodnejšej výžive. Omnoho dôležitejšie je dodržiavať zásady zdravého životného štýlu stále. V takom prípade detox nie je veľmi potrebný, pretože telo sa svojou dokonalosťou zbaví látok, ktoré nepotrebujeme, celkom prirodzene. Ľahko sa vysporiada prostredníctvom moču, stolice, potu alebo dýchania s hrozbami ako sú baktérie, vírusy, toxíny či nadmerná fyzická záťaž.  

Ak sa snažíme o očistu, zameriavame sa tým na orgány, ktorých jedna z hlavných funkcií je práve detoxikácia nášho tela. V zásade tým podporujeme ich prirodzenú činnosť, zvyšujeme ich schopnosť vylučovať škodliviny, podporujeme novotvorbu buniek a regeneráciou organizmu.  

Pľúca

Ak žijeme v meste, kde vzduch nemusí byť najčistejší, prostredníctvom dychu sa do tela dostanú aj látky, ktoré musia pľúca vylúčiť. Ak sú preťažené, prejavuje sa to najmä vodnatou nádchou, dlhodobým kýchaním, chronickým kašľom alebo nepriechodnosťou dutín. Podporíme ich pohybom na čerstvom vzduchu a vyhýbaním sa znečistenému ovzdušiu (výfukové plyny, zafajčené priestory atď.). 

Koža

Potom vieme vylúčiť až 1/3 odpadových látok. Oslabenie sa často ukazuje ako celulitída, vyrážky, prípadne škvrnitá koža. Preto skúsme chodiť pravidelne do sauny, uprednostnime prírodnú kozmetiku a používajme buď špeciálne masážne kefy, alebo ak to čas dovolí, odbehnime si na masáž. Pomôžeme tým nie len našej koži, ale si aj krásne oddýchneme.  

Obličky

Obličky sú našim hlavným filtrom krvi a prostredníctvom moči odvádzajú odpadové látky. Za jednotku času sú schopné vyplaviť z tela najväčšie množstvo odpadových látok. Ak sú preťažené, vidieť to na tmavosfarbenom, zakalenom moči, prípadne bolesťami pri močení. Na prečistenie je dobré znížiť spotrebu mäsa, piť dostatok tekutín a hlavne bylinkových čajov s protizápalovými účinkami (pestrec, zázvor, fenikel, brusnice a iné).  

Lymfatický systém

Lymfatický systém je náš hlavný imunitný a detoxikačný nástroj. Preťaženosť lymfy sa môže prejavovať pocitmi únavy, ťažkými alebo opuchnutými nohami, celulitídou, oslabením imunitného systému, psychickým podráždením alebo zdúrením lymfatických uzlín. Skvele ho podporia lymfatické masáže, ale aj dostatočný pitný režim a obmedzenie alkoholu.  

Črevá

Črevá rozkladajú a vstrebávajú potravu a vodu do krvného obehu, zbavujú telo odpadových látok vzniknutých pri trávení a metabolizme pečene. Ak dochádza k nepravidelnému vyprázdňovaniu, odpadové produkty sa premenia na živnú pôdu pre nebezpečné mikroorganizmy a parazity. Z týchto sa začnú uvoľňovať toxíny, ktoré prechádzajú do krvného obehu a preťažujú pečeň. Strava by preto mala obsahovať veľa vlákniny, mali by sme piť dostatok tekutín a na správne fungovanie pomáhajú tiež probiotické kultúry.  

Pečeň

Pečeň neutralizuje a transformuje toxíny do formy, aby sa dali ľahko transportovať von z tela. Preťaženosť sa prejavuje opuchmi, pocitmi na zvracanie, zlým trávením, potiahnutým jazykom, nadmernou únavou. Sú to vlastne príznaky ako pri “opici”, kedy naša pečeň maká na plné obrátky, aby prefiltrovala krv po prehýrenej noci. J Na prečistenie sa vyhýbajme alkoholu a mastným či vyprážaným jedlám. Prečistí ju tiež zázvor, pestrec mariánsky, mäta, listová zelenina, cvikla, špargľa, cesnak a cibuľa.

Obr2JPG

Detoxikácia má viacero podôb a každá z nich má svojich zástancov a odporcov. Od klasického pôstu (môžeme ho nazvať aj „hladovkou"), keď na niekoľko dní či týždňov zredukujeme stravu na minimum a jeme len odporúčané „prečisťujúce" potraviny a nápoje, cez rôzne druhy diét (napríklad ryžová) až po celé detoxikačné programy, keď sme pod dohľadom odborníka na výživu, ktorý určí, čo môžeme a nemôžeme jesť, aby sa prejavil detoxikačný efekt.

Dajte si však pozor, pretože všetky kúry založené na jednej potraviny alebo vylúčení veľkej skupiny potravín, vám môžu pri dlhodobom dodržiavaní vážne poškodiť organizmus. Zároveň zdravotné problémy neriešte iba detoxom, najlepšie je zbehnúť k lekárovi, aby sa predišlo niečomu vážnejšiemu. Očista je skôr forma prevencie, aby ste k lekárom cestu merať nemuseli vôbec.  

A aby sme vás nezahltili obrovským množstvom informácií naraz, to, aké potraviny a čo všetko prirodzene prospieva organizmu, keď sa chceme očistiť zvnútra, si povieme nabudúce. Medzitým len napoviem, že beh je skvelým mechanizmom, ako podporiť vylučovanie toxínov z tela prostredníctvom potu a dýchania, preto sa tešíme na vás buď osobne vo štvrtok na našom SHEruns tréningu, alebo na všetky vaše bežecké fotky a momentky, ktoré s nami zdieľate. :)