Vyhľadávanie v blogu

SHEruns KULINÁRIUM

 Vitajte v Kulinárium na tomto mieste nájdete inšpirácie na zdravé a chutné recepty, ktoré vám prinášame aj vďaka DM SLOVENSKO.   Nie ste s kuchyňou najlepší kamaráti ?...nevadí,  nemajte strach.... Naše recepty sú jednoduché a ich hlavnou ingredienciou je vždy hlavne dobrá nálada. :o)
Nižšie vám predstavujeme naše posily = MIŇU a LIVKU, ktoré pre vás budú recepty každý týždeň pripravovať.  ( určite sledujte aj ich inšpiratívne INSTAGRAM profily).. 

Už teraz sa tešíme na vaše prvé fotky, ktoré označujte #sherunskulinarium





Volám sa Miňuš a @som_flexitarian je môj IG profil, kde nájdeš kúsok inšpirácie. Kuchyňa je môj relax. Veľmi rada pečiem, ale ani vareniu sa nevyhýbam. Ako sa hovorí ,,ráno robí deň", takže raňajky sú pre mňa základ a rada experimentujem. Keď chcem vypnúť pohyb a príroda sú tá najlepšia voľba.


 Volám sa Lívia a zdravá a vyvážená strava je súčasťou môjho života už naozaj dlhú dobu. Pred rokom som prešla na 100 % rastlinnú stravu a považujem to za jedno z najlepších rozhodnutí v mojom živote. Verím, že rastlinná strava je ideálnym riešením pre zdravé telo, spokojnú myseľ, životné prostredie a zvieratá. Uvedomujem si, že žijeme čoraz rýchlejšie a mnohí z nás sa nestíhajú zamýšľať nad svojou životosprávou, preto som sa rozhodla zdieľať svoje recepty, tipy a triky a inšpirovať ostatných.

RECEPTY

VEGÁNSKE MINI DONUTKY
Ingrediencie:

250 g @dm_slovensko špaldovej múky
250 ml @bodyandfuture lieskovo-orieškovéh mlieka
1 PL @dm_slovensko kypriaceho prášku do pečiva
50 g @dm_slovensko kokosového cukru
1 ČL @dm_slovensko Bourbon vanilky
2 PL @purenutsfoods kokosového oleja
@lindtcz_sk čokolády
@dm_slovensko lyofilizovaného jahody

Postup:
1. Najprv si zmiešame v mise suché ingrediencie: špaldovú múku, kypriaci prášok, kokosový cukor a bourbon vanilku.
2. Pridáme lieskovo-orieškovéh mlieko a rozpusteným kokosový olej. Miešaním vytvoríme cesto.
3. Ak je veľmi husté pridáme ešte trošku mlieka.
4. Formu na donutky si vymastíme kokosovým olejom.
5. Cesto vložíme do vrecúška na zdobenie a pomocou vrecúška naplníme formy na donutky cestom.
6. Rúru si predhrejeme na 180°C. Keď sú plechy naplnené vložíme do rúry a pečieme 10 - 12 minút.
7. Ja som zdobila donutky dvoma druhmi čokolády (biela nie je vegánske), mandľami a lyofilizovanými jahodami.

Proteínová špaldová krupica

(2 menšie porcie)

Ingrediencie:

400 ml mandľového nápoja
30 g DM BIO špaldovej krupice
15g mandľového proteínu
3 PL DM BIO javorového sirupu
1/2 KL DM BIO Bourbon vanilky
hrsť nepražených kakaových bôbov
hrsť DM BIO sušeného manga
DM BIO sušená pomarančová kôra

Postup:

1. Do hrnca si vylejeme mandľový nápoj, javorový sirup a Bourbon vanilku a začneme variť.
2. Keď začne zmes pomaly vrieť počas stáleho miešania pridáme krupicu a mandľový proteín.
3. Keď krupica zhustne odstavíme ju a prelejeme do misiek.
4. Krupicu ochutíme podľa vlastnej chuti. Ja som pridala kakaové bôby, sušené mango a pomarančovú kôru. Pred servírovaním jemne poliala ešte javorovým sirupom.






VEGAN ČOKO BROWNIE

Ingrediencie:

500 g fialových zemiakov

360 g DM BIO jablková dreň

100 g DM BIO horká čokoláda

150 g špaldovej múky

10 ks datlí

30 g kakaa

1 ČL kokosového oleja

2 ČL kypriaceho prášku

3 PL javorového sirupu

1 KL Vanilka bourbon

100 ml vody

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť.

  2. Medzi tým si datle zalejeme 100 ml horúcej vody a necháme 10 minút odstáť.

  3. Keď zemiaky zmäknú odstavíme ich a precedíme. Potom k nim pridáme zmäknuté ďatle aj s vodou. Všetko spolu rozmixujeme.

  4. Do hrnca si dáme vodu a keď zovrie nad parou si rozpustíme kokosový olej s DM BIO horkou čokoládou. Do zemiakovej zmesi pridáme 4 PL DM BIO jablkovej drene a rozpustenú čokoládu.

  5. Vo väčšej mise si zmiešame všetky suché ingrediencie: múku, kakao, kypriaci prášok a vanilku bourbon.

  6. Do suchých ingrediencií pridáme zemiakovú zmes a ochutíme javorovým sirupom. Pred pečením si rúru predhrejeme na 175°C.

  7. Do formy (22x22cm) si dáme papier na pečenie a okraje natrieme kokosovým olejom.

  8. Cesto si vylejeme do formy a pečieme cca 45 minút. Pred vybratím cesta z rúry otestujte pichnutím vidličkou alebo špajdlou do cesta. Ak ju vytiahnete a je čistá brownie je hotové.



Krémová polievka z fialových zemiakov

Ingrediencie:
430 g fialových zemiakov
700 ml vody
200 ml DM BIO sójového krému na varenie
1 strúčik cesnaku
4 vetvičky tymianu
½ citróna
soľ
čierne korenie
tekvicovo – orechový olej


Postup:
1. Zemiaky si ošúpeme, pokrájame na kocky a dáme variť do 700ml vody.
2. Ošúpeme cesnak a pridáme do hrnca s vodou a zemiakmi. Spolu varíme až kým zemiaky
nezmäknú (cca 25minút).
3. Keď sú zemiaky mäkké odstavíme hrniec z ohňa a všetko spolu priamo v hrnci do hladka
rozmixujeme.
4. Zmes dáme opäť variť a za stáleho miešania pridáme DM BIO sójový krém.
5. Odšťavíme polku citróna a vylejeme do zmesi.
6. Z vetvičiek tymianu otrháme lístky a pridáme do polievky.
7. Ochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti a keď sa polievka dostane do varu, môžeme
odstaviť.
8. Zemiakový krém môžeme servírovať s tekvicovo – orechovým olejom, ktorý dodá polievke
ľahkosť a príjemne vyladí chuť.


Banánový mugcake

Ingrediencie:
1 stredne veľký banán
1 vajce
2 PL DM BIO kokosovej múky
1 KL kypriaceho prášku
ovocie

Postup:

  1. Banán si nakrájame do misy a roztlačíme vidličkou.
  2. K banánu rozbijeme jedno vajíčko a vyšľaháme.
  3. Do zmesi pridáme ešte DM BIO kokosovú múku, kypriaci prášok a všetko spolu zmiešame.
  4. Malú misku, v ktorej budeme mugcake piecť si zvnútra potrieme kokosovým olejom. Potom do nej preložíme zmes a vrch rovnomerne roztrieme.
  5. Misku vložíme do mikrovlnky na 3 minúty piecť. Ak mikrovlnku nepoužívate môžete mugcake piecť v rúre predhriatej na 250°C, 12 - 15 minút.
  6.  Keď je mugcake hotový len ho preklopíme na tanier. Ovocie zvolte podľa vlastnej chuti.



VEGÁNSKE VAFLE S OVOCÍM

Ingrediencie:
(cca 8-10 ks)
Cesto
230g DM BIO pohánkovej múky
3 KL kypriaceho prášku
2KL DM BIO Bourbon vanilky
3 PL kokosového oleja
4 dc mandľového nápoja
Krém
1 avokádo
2 ČL kakaa
DM BIO javorový sirup
DM BIO mandľové maslo

Postup:
1. V miske si zmiešame suché ingrediencie potrebné na prípravu cesta. Prilejeme mlieko a rozpustený kokosový olej.
2. Keď je cesto hotové začneme postupne piecť vafle, každú jednu cca 5 minút.
3.   Medzi tým si pripravíme kakaový krém. Ošúpeme avokádo pokrájame rovno do mixéra, pridáme kakao , DM BIO javorový sirup podľa chuti a spolu rozmixujeme.
4. Hotové vafle si natrieme kakaovým krémom alebo DM BIO mandľovým maslom a posypeme ovocím podľa vlastnej chuti.


KAKAOVÉ ENERGY GULIČKY

Ingrediencie:

Sušené vykôstkované ďatle dmBio 200g
2 PL Kakao dmBio
2 PL Mandľová pasta dmBio
1 hrnček jemných ovsených vločiek dmBio 
Strúhaný kokos na obalenie

Postup
:
1. Sušené vykôstkované ďatle namočte do vody na min. 3 hodiny, ideálne nechajte odležať vo vlažnej vode celú noc deň vopred.
2. Zmäknuté ďatle rozmixujte s kakaom, mandľovou pastou a jemnými vločkami. Ak sa vám zdá zmes príliš tuhá, zrieďte ju vodou, v ktorej ste namáčali ďatle.
3.Zo zmesi pripravujte guličky a obaľte ich v strúhanom kokose. Hotové guličky nechajte stuhnúť v chladničke min. 5 hodín (ak odoláte :)

Sú ideálnym zdrojom energie pred tréningom alebo prechádzkou, rovnako aj zdravým snackom, keď vás prepadne chuť na sladké. Bez cukru, a stále chutné!
Ak máte k dispozícií proteín, neváhajte a pridajte ho do zmesi, čím navýšite aj množstvo bielkovín :) Z tejto dávky vám vyjde cca 12 väčších guličiek.

Quinoa šalát s červenou repou a údeným tofu

Ingrediencie:
(1 veľká porcia/2 menšie porcie)
1 menšia červená repa
½ údeného tofu
4 PL DM BIO quinoi
zmes šalátov (rukola, baby špenát, poľníček)
DM BIO slnečnicové semienka
DM BIO šalátová zálievka Vinaigrette (dijónska horčica, med)
olivový olej
soľ
Postup:
1. Červenú repu si umyjeme rozkrojíme na polky a dáme variť. Odstavíme až keď zmäkne. Keďže sa červená repa dlho varí, skúste použiť už uvarenú, ktorú tiež nájdete v obchode, ušetríte tým čas.
2. Medzi tým si dáme variť vodu s čajovou lyžičkou soli. Keď voda zovrie pridáme DM BIO quinou a varíme cca 10 minút.
3. Keď je quinoa hotová pripravíme si DM BIO slnečnicové semienka. Na rozohriatu panvicu vysypeme semienka a opekáme do zlata.
4. Následne si pripravíme tofu. Polku tofu si vyberieme z obalu a pokrájame na kocky. Na kvapke olivového oleja si opečieme tofu z každej strane cca 8 minút.
5. Keď máme všetko pripravené, len to spolu zmiešame a podľa chuti polejeme DM BIO šalátovou zálievkou.


Cícerové fusilli pesto rosso s čerstvým medvedím cesnakom a bazalkou

ingrediencie:
2 hrste DM BIO cícerových cestovín
2 PL DM BIO pesto rosso
čerstvý medvedí cesnak
čerstvá bazalka
1 ČL soli
bezlaktózový tvrdý syr

Postup:
1. Dáme si variť vodu na DM BIO cestoviny, do ktorej pridáme soľ.
2. Keď voda zovrie, pridáme cestoviny, premiešame a cca 8 minút varíme.
3. Kým sa nám cestoviny varia nakrájame si bazalku a medvedí cesnak, množstvo podľa vlastnej chuti.
4. hotové cestoviny si precedíme cez sitko.
5. Na panvicu si dáme DM pesto rosso a zohrejeme,. pridáme uvarené cestoviny a tesne pred koncom nakrájanú bazalku a medvedí cesnak.
6. Hotové preložíme na tanier a posypeme nastrúhaným syrom.





OVERnight oats


ingrediencie:

40g jemných ovsených vločiek

1 dcl rastlinné mlieko

1 ČL chia semiačka

1 ČL škorica

štipka soli

banán

čučoriedky

kokosový jogurt

Postup:

  1. Vločky zalejte rastlinným mliekom, pridajte rozpučený banán, čučoriedky, chia semiačka, štipku soli a zamiešajte
  2. Zmes odložte do chladničky ideálne večer pred spaním a nechajte odpočívať až do rána
  3. servírujte a dozdobte jogurtom, orieškami alebo čerstvým ovocím

#lifehack - rozpučený banán dodá kaší hustejšiu konzistenciu, prirodzene ju osladí a chuťou pripomína dezert :)


BANÁNOVO-MRKVOVÝ CHLEBÍK

Ingrediencie: 

1 1/2 hrnčeka ovsenej múky (rozmixované jemné vločky dmBio), 

1/2 hrnčeka celých jemných vločiek dm Bio,

 1 ČL prášku do pečiva, 

1 odmerka vanilkového proteínu (môžete vynechať) 1 ČL škorice, 

1ČL bourbon vanilky dmBio, 

1/4 ČL soli, 2PL roztopeného kokosového oleja dmBio, 

1/2 jablkovej detskej výživy dmBio, 

2 veľké mrkvy nastrúhané na jemno, 

1dcl kokosového nápoja dmBio, 

2 veľké banány, 1vajce

Postup:

 Predhrejte si rúru na 180 C.

 Zmiešajte všetky suché ingrediencie (múka, vločky, PDP, škorica, vanilka, soľ, proteín) v jednej miske a v druhej zmixujte všetky mokré zložky (vajíčko, kokosové mlieko, rozmačkané banány, nastrúhaná mrkva, kokosový olej) receptu.

 Následne vylejte tekutú zmes do sypkej a poriadne pomiešajte. Zmes vylejte do formy na chlebík vymastenou kokosovým olejom a pešte min. 45 minút.

 Servírujte s vynikajúcim mandľovým maslom dmBio :-)

Chia puding s mangom, kokosom a vanilkou

Ingrediencie:

Kokosovo vanilkový chia puding

2 PL chia semienok
125 ml DM BIO mandľového nápoja (nesladeného)
2 ČL DM BIO javorového sirupu
1/2 KL DM BIO Bourbon vanilka
2 PL DM BIO sušených kokosových chipsov

Mangový chia puding
2 PL chia semienok
125 ml DM BIO mandľového nápoja (nesladeného)
2 ČL DM BIO javorového sirupu
3 PL rozmixovaného manga

Pyré
mango (pár kociek manga si necháme na ozdobu)
2 ČL DM BIO javorového sirupu

Postup:

1. Ingrediencie ku kokosovo - vanilkovému pudingu si zmiešame a odložíme do chladničky na 1 - 2 hodiny alebo si zmes pripravíme večer, a necháme chia napučať cez noc.
2. Mangový chia puding pripravíme zmixovaním manga, mandľového nápoja a javorového sirupu. Touto zmesou zalejeme chia semienka a necháme puding rovnako odležať, ako pri kokosovo - vanilkovej verzii.
3. Po jednej/dvoch hodinách alebo ráno, si pudingy vyberieme z chladničky naservírujeme a polejeme mangovým pyré.
4. Na ozdobu použijeme zvyšok manga, po prípade passion fruit, mandľové lupienky alebo DM BIO kokosové chipsy.