Nike Hakone Ekiden pack

 Po tom čo Nike  minulý rok uviedlo edíciu pre Londýnsky maratón tento rok Nike odhaľuje kolekciu "Hakone Ekiden", ktoré vzdávajú hold japonskej sezóne Ekiden, počas ktorej sa v celej krajine koná viacero viacetapových štafetových maratónov. "Eki" znamená v japončine "stanica" a "Den" znamená "prenášať". Tento názov dostala stará japonská dopravná sieť, keď sa vládne dokumenty doručovali pomocou ručných štafiet koní a ľudí.

 Hakone kan Ōfuku Daigaku Ekiden Kyōsō je jeden z najvýznamnejších univerzitných pretekov ekiden , ktorý sa koná 2. a 3. januára medzi Tokiom a Hakone v Japonsku. 

Tieto dvojdňové preteky z Ōtemachi do Hakone a späť sú rozdelené do piatich úsekov v každom dni. Vzhľadom na malé rozdiely v tratiach je vzdialenosť prvého dňa 107,5 km, zatiaľ čo vzdialenosť druhého dňa je 109,6 km.

Medzi Tokiom a Hakone je k dispozícii päť úsekov v každom smere. Každý bežec beží jeden úsek a na stanici sa strieda s ďalším bežcom. Každý tím má desať bežcov, z ktorých každý beží so šerpou svojho tímu, ktorú na každej stanici odovzdá ďalšiemu bežcovi v tíme.

Hakone Ekiden sa začal organizovať v roku 1920. S touto myšlienkou prišiel Šizo Kanakuri, ktorý je známy ako otec japonského maratónu. Jeho nadšená myšlienka vychovať bežca, ktorý by mohol súťažiť vo svete, sa stala hnacou silou založenia Hakone Ekiden. Keď bol Kanaguri študentom tokijskej školy Koto Shihan (Koshi), zúčastnil sa v roku 1912 na olympijských hrách v Štokholme ako jeden z reprezentantov Japonska v maratóne. Cestou však musel preteky vzdať.


Nike Ekiden kolekcia prichádza v krásnej žiarivo - oranžovej farbe. V kolekcí nájdete:
Nike ZoomX Vaporfly Next% 2

Screenshot 2022-01-13 at 141239png

Nike Air Zoom Pegasus 38



Screenshot 2022-01-13 at 141539png

Nike Air Zoom Rival Fly 3



Screenshot 2022-01-13 at 142236png