SHEruns CAMP

 Možno sa na prvý pohľad môže zdať, že bežecké sústredenie je určené len pre pokročilých, či profi bežcov. V poslednom období sú však bežecké sústredenia populárne medzi širokým okruhom hobby bežcov, ako aj začiatočníkov. Prečo?

Pretože na sústredení máte svoj režim, ste ďaleko od svojich každodenných povinností a môžete sa na 100% sústrediť len na behanie, výživu a regeneráciu. Dopriať si pár takýchto bežeckých dní mimo domova prinesie svoje ovocie v podobe zvýšenia vašej výkonnosti, odstránenia stereotypu, spoznania nových ľudí a získania nových teoretických aj praktických poznatkov o behu.

Sústredenie je vždy vedené skúsenými trénermi, ktorí vás obohatia či už po praktickej, ale aj teoretickej stránke behu. Sústredenie má vždy optimálny počet ľudí a trénerov, aby bola zabezpečená aj individualizácia tréningového procesu napríklad. pri nácviku/ zdokonaľovaní bežeckej techniky. Najväčší benefit sústredenia je ten psychologický - žiadne starosti, „hlava“ nastavená len na beh (tréningy),“ hovorí Matúš Kovalčík, skúsený tréner klubov SHEruns a Bratislava Marathon Sport Club, ktorý so svojimi zverencami absolvoval niekoľko bežeckých sústredení.



Je sústredenie vhodné aj pre začiatočníčky?

Odpoveď znie určite áno. Podľa slov Romany Komarňanskej – vytrvalostnej bežkyne a trénerky, najväčším prínosom pre začiatočníčky v behu je práve odborný dohľad kvalifikovaných trénerov, ktorí dozrú nie len na správnu bežeckú techniku, ale svojimi skúsenosťami poradia v rôznych oblastiach – či už je to správna výživa, regenerácia, ako sa vyhnúť zraneniam, ako sa pripraviť na preteky, ako prekonať krízu a pod.

Tréningové zaťaženie na sústredení je vždy prispôsobené výkonnostným skupinám – tzn. že ani začiatočníčky sa nemusia báť, že by tréningový rozvrh na sústredení nevedeli zvládnuť.

PHOTO-2019-03-23-08-13-43jpg 

Ako vyzerá deň na bežeckom sústredení?

Na otázku odpovedá Matúš Kovalčík: bežecké sústredenie dokáže byť veľmi pestré. Na začiatku dňa, väčšinou v skorú rannú hodinu, sa ideme ľahko prebehnúť, dôkladne sa dynamicky ponaťahovať, prípadne si prejsť bežeckú abecedu (cvičenia na zdokonalenie bežeckej techniky a zároveň prostriedok dynamického rozcvičenia pred behom). Potom nasledujú kvalitné raňajky, po ktorých  je voľno, ktorého cieľom je pripraviť sa na prvú z dvoch hlavných fáz tréningu – doobednú fázu. Po nej nasleduje kvalitný obed a po obede zvyčajne nasleduje dlhšie voľno, ktoré je najideálnejšie využiť na poobednú siestu, aby ste zregenerovali medzi tréningovými fázami. Po dlhšom voľne nasleduje druhá hlavná fáza, po ktorej nasleduje večera. Po večeri väčšinou sedíme všetci v jednej miestnosti a prichádza rad aj na teoretické rady, resp. odporúčania, prípadne diskusia na rôzne témy, otázky. Po diskusiách je voľný režim, už je dosť hodín, pár kilometrov za nami tak sa ide spať aby ste  načerpali energiu na ďalší tak úžasný deň ako bol ten dnešný. 

 

Poď na SHEruns CAMP do Klentníc

Bežecké sústredenia zamerané výhradne na ženy organizuje klub SHEruns už niekoľko rokov. Našou stabilnou základňou je penzión Proneco v Klentniciach – malej krásnej dedinke na Morave, len 80km od Bratislavy, . Tento rok sme tu už jedno absolvovali j bežecké sústredenie absolbvovali a pre veľký úspech ho zopakujeme aj teraz na jeseň.

  Prihlásiť sa môže ktorákoľvek dáma a slečna z ktoréhokoľvek kúta Slovenska.

 

SHEruns CAMP očami účastníčok

Čo sa vám najviac páčilo na SHEruns CAMPE?

Katka: Mne sa veľmi páčila atmosféra.

Zuzka: Tréneri.. Úžasný prístup Matúša aj Romči. Pre mňa ako začiatočníka bola určite  veľmi cenná video diagnostika a konzultácie k technike behu.

Eliška: Super atmosféra, spoločnosť skvelých dievčat, ako aj vyváženosť programu a jeho dôkladné premyslenie .Na bežeckom sústredení som sa naozaj sústredila len na beh a veci s tým súvisiace a skutočne som „vypla“ od všetkého ostatného. Večerné debaty. Nemôžem nespomenúť, že som bola veľmi dojatá a potešená, že dievčatá, ktoré kemp organizovali nezabudli ani na moje narodeniny, ktoré som na kempe oslávila;)


Základné info o SHEruns campe:

Termín: štvrtok 24.október 2019 – nedeľa 27.október 2019

Ubytovanie: 3 noci, Penzión Proneco ***, dvoj a trojlôžkové izby, plná penzia
https://penzion.proneco.cz/

Cena: 259 EUR / 239 EUR oficiálne členky SHEruns klubu

Tréneri: Romana Komarňanská, Matúš Kovalčík

Prihlasovanie: