Tréning s nádchou a soplíkom – bežať, či zostať ležať?

Na Bratislava Marathon blogu Zuzka Durcová spracovala článok, kde sa venuje veľkej otázke, ktorú si určite položila každá z nás. Môžem ísť behať ak mám soplík? Odpoveď sa dozviete ak budete pokračovať čítaní.

S dovolením do Bratislava Marathon prezdielavame ich článok aj tu - u nás, kedže sa tento mesiac venujeme téme imunita. 

Definícia „nádchy“, soplíka

Nádcha je jedno z najčastejších ochorení horných dýchacích ciest. Označuje sa aj ako rinitída. Nádcha môže byť alergická, vtedy sú spúšťačom alergény vyskytujúce sa v okolí, ako napr. peľ, roztoče, trávy, buriny a byliny. V zime sa vyskytuje častejšie nealergická, bežná nádcha. Vzniká pôsobením vírusov na oslabený imunitný systém. Pri nealergickej nádche pocítite tieto symptómy  – zhoršené dýchanie, výtok vodnatých sekrétov z nosa, nepríjemné pocity svrbenia či šteklenia v nose poprípade kýchanie a oslabenie čuchu. Môže sa vyskytnúť aj začervenanie očných spojiviek.

A môžem ísť teda behať?

Pri výskyte vyššie uvedených symptómov môžete s kľudným vedomím a svedomím vybehnúť – pokiaľ sa jedná o krátky výklus či regeneračný beh. Ak máte v tréningovom pláne napísaný intervalový tréning, tempový alebo dlhší beh, situácia je iná. Náročné tréningy predstavujú prechodne zvýšenú záťaž nielen pre svaly, ale aj pre imunitný systém. Pri plnom zdraví sa organizmus s touto záťažou vysporiada.  Ak však pociťujete prejavy nádchy, intenzívny tréning môže váš imunitný systém ešte viac oslabiť a soplík sa môže rýchlo prehupnúť do niečoho vážnejšieho. Preto, ak máte nádchu, radšej sa iba zľahka prebehnite alebo bežecké botasky na deň-dva odložte do police.

Kedy určite nebehať!

Pokiaľ okrem príznakov nádchy pociťujete aj bolesti hlavy, tlaky v hlave, zvýšenú únavu či horúčku, rozhodne nevybiehajte. Zaľahnite do postele. Pri zvýšenej teplote pomôžu antipyretiká, vitamíny a zvýšený príjem tekutín. Ak však trvajú zvýšené teploty dlhšie ako tri dni, navštívte svojho praktického lekára, nechajte sa vyšetriť a riaďte sa jeho pokynmi.

Nádcha sama o sebe vie byť symptómom – príznakom závažnejšieho ochorenia, ako napr. chrípky či zápalov dutín. Preto buďte sebakritický a nepreceňujte svoje sily. Najmä v tomto ročnom období, keď vonku zúri koronavírus, sa oplatí byť opatrný a dbať o svoje zdravie viac ako inokedy. Nečakajte kým sa niečo „pokašle“, aby ste sa o seba začali starať. Prevencia je najlepší liek. A ako sa počas zimných mesiacov chrániť pred vírusmi a chorobami? Tejto téme sme venovali v našich predchádzajúcich blogoch.

Autorka článku: Zuzana Durcová


DSC_5604jpg