Vitajte v Kulinárium na tomto mieste nájdete inšpirácie na zdravé a chutné recepty, ktoré vám prinášame aj vďaka DM SLOVENSKO. Nie ste s kuchyňou najlepší kamaráti ?...nevadí, nemajte strach.... Naše recepty sú jednoduché a ich hlavnou ingredienciou je vždy hlavne dobrá nálada. :o)
Nižšie vám predstavujeme naše posily = MIŇU a LIVKU, ktoré pre vás budú recepty každý týždeň pripravovať. ( určite sledujte aj ich inšpiratívne INSTAGRAM profily)..
Už teraz sa tešíme na vaše prvé fotky, ktoré označujte #sherunskulinarium
VEGÁNSKE MINI DONUTKY
Ingrediencie:
250 g @dm_slovensko špaldovej múky
250 ml @bodyandfuture lieskovo-orieškovéh mlieka
1 PL @dm_slovensko kypriaceho prášku do pečiva
50 g @dm_slovensko kokosového cukru
1 ČL @dm_slovensko Bourbon vanilky
2 PL @purenutsfoods kokosového oleja
@lindtcz_sk čokolády
@dm_slovensko lyofilizovaného jahody
Postup:
1. Najprv si zmiešame v mise suché ingrediencie: špaldovú múku, kypriaci prášok, kokosový cukor a bourbon vanilku.
2. Pridáme lieskovo-orieškovéh mlieko a rozpusteným kokosový olej. Miešaním vytvoríme cesto.
3. Ak je veľmi husté pridáme ešte trošku mlieka.
4. Formu na donutky si vymastíme kokosovým olejom.
5. Cesto vložíme do vrecúška na zdobenie a pomocou vrecúška naplníme formy na donutky cestom.
6. Rúru si predhrejeme na 180°C. Keď sú plechy naplnené vložíme do rúry a pečieme 10 - 12 minút.
7. Ja som zdobila donutky dvoma druhmi čokolády (biela nie je vegánske), mandľami a lyofilizovanými jahodami.
(2 menšie porcie)
Ingrediencie:
400 ml mandľového nápoja
30 g DM BIO špaldovej krupice
15g mandľového proteínu
3 PL DM BIO javorového sirupu
1/2 KL DM BIO Bourbon vanilky
hrsť nepražených kakaových bôbov
hrsť DM BIO sušeného manga
DM BIO sušená pomarančová kôra
Postup:
1. Do hrnca si vylejeme mandľový nápoj, javorový sirup a Bourbon vanilku a začneme variť.
2. Keď začne zmes pomaly vrieť počas stáleho miešania pridáme krupicu a mandľový proteín.
3. Keď krupica zhustne odstavíme ju a prelejeme do misiek.
4. Krupicu ochutíme podľa vlastnej chuti. Ja som pridala kakaové bôby, sušené mango a pomarančovú kôru. Pred servírovaním jemne poliala ešte javorovým sirupom.
VEGAN ČOKO BROWNIE
Ingrediencie:
500 g fialových zemiakov
360 g DM BIO jablková dreň
100 g DM BIO horká čokoláda
150 g špaldovej múky
10 ks datlí
30 g kakaa
1 ČL kokosového oleja
2 ČL kypriaceho prášku
3 PL javorového sirupu
1 KL Vanilka bourbon
100 ml vody
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť.
Medzi tým si datle zalejeme 100 ml horúcej vody a necháme 10 minút odstáť.
Keď zemiaky zmäknú odstavíme ich a precedíme. Potom k nim pridáme zmäknuté ďatle aj s vodou. Všetko spolu rozmixujeme.
Do hrnca si dáme vodu a keď zovrie nad parou si rozpustíme kokosový olej s DM BIO horkou čokoládou. Do zemiakovej zmesi pridáme 4 PL DM BIO jablkovej drene a rozpustenú čokoládu.
Vo väčšej mise si zmiešame všetky suché ingrediencie: múku, kakao, kypriaci prášok a vanilku bourbon.
Do suchých ingrediencií pridáme zemiakovú zmes a ochutíme javorovým sirupom. Pred pečením si rúru predhrejeme na 175°C.
Do formy (22x22cm) si dáme papier na pečenie a okraje natrieme kokosovým olejom.
Cesto si vylejeme do formy a pečieme cca 45 minút. Pred vybratím cesta z rúry otestujte pichnutím vidličkou alebo špajdlou do cesta. Ak ju vytiahnete a je čistá brownie je hotové.
Krémová polievka z fialových zemiakov
Ingrediencie:
430 g fialových zemiakov
700 ml vody
200 ml DM BIO sójového krému na varenie
1 strúčik cesnaku
4 vetvičky tymianu
½ citróna
soľ
čierne korenie
tekvicovo – orechový olej
Postup:
1. Zemiaky si ošúpeme, pokrájame na kocky a dáme variť do 700ml vody.
2. Ošúpeme cesnak a pridáme do hrnca s vodou a zemiakmi. Spolu varíme až kým zemiaky
nezmäknú (cca 25minút).
3. Keď sú zemiaky mäkké odstavíme hrniec z ohňa a všetko spolu priamo v hrnci do hladka
rozmixujeme.
4. Zmes dáme opäť variť a za stáleho miešania pridáme DM BIO sójový krém.
5. Odšťavíme polku citróna a vylejeme do zmesi.
6. Z vetvičiek tymianu otrháme lístky a pridáme do polievky.
7. Ochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti a keď sa polievka dostane do varu, môžeme
odstaviť.
8. Zemiakový krém môžeme servírovať s tekvicovo – orechovým olejom, ktorý dodá polievke
ľahkosť a príjemne vyladí chuť.
Banánový mugcake
Ingrediencie:
1 stredne veľký banán
1 vajce
2 PL DM BIO kokosovej múky
1 KL kypriaceho prášku
ovocie
Postup:
Ingrediencie:
(cca 8-10 ks)
Cesto
230g DM BIO pohánkovej múky
3 KL kypriaceho prášku
2KL DM BIO Bourbon vanilky
3 PL kokosového oleja
4 dc mandľového nápoja
Krém
1 avokádo
2 ČL kakaa
DM BIO javorový sirup
DM BIO mandľové maslo
Postup:
1. V miske si zmiešame suché ingrediencie potrebné na prípravu cesta. Prilejeme mlieko a rozpustený kokosový olej.
2. Keď je cesto hotové začneme postupne piecť vafle, každú jednu cca 5 minút.
3. Medzi tým si pripravíme kakaový krém. Ošúpeme avokádo pokrájame rovno do mixéra, pridáme kakao , DM BIO javorový sirup podľa chuti a spolu rozmixujeme.
4. Hotové vafle si natrieme kakaovým krémom alebo DM BIO mandľovým maslom a posypeme ovocím podľa vlastnej chuti.
ingrediencie:
40g jemných ovsených vločiek
1 dcl rastlinné mlieko
1 ČL chia semiačka
1 ČL škorica
štipka soli
banán
čučoriedky
kokosový jogurt
Postup:
#lifehack - rozpučený banán dodá kaší hustejšiu konzistenciu, prirodzene ju osladí a chuťou pripomína dezert :)
1 1/2 hrnčeka ovsenej múky (rozmixované jemné vločky dmBio),
1/2 hrnčeka celých jemných vločiek dm Bio,
1 ČL prášku do pečiva,
1 odmerka vanilkového proteínu (môžete vynechať) 1 ČL škorice,
1ČL bourbon vanilky dmBio,
1/4 ČL soli, 2PL roztopeného kokosového oleja dmBio,
1/2 jablkovej detskej výživy dmBio,
2 veľké mrkvy nastrúhané na jemno,
1dcl kokosového nápoja dmBio,
2 veľké banány, 1vajce
Predhrejte si rúru na 180 C.
Zmiešajte všetky suché ingrediencie (múka, vločky, PDP, škorica, vanilka, soľ, proteín) v jednej miske a v druhej zmixujte všetky mokré zložky (vajíčko, kokosové mlieko, rozmačkané banány, nastrúhaná mrkva, kokosový olej) receptu.
Následne vylejte tekutú zmes do sypkej a poriadne pomiešajte. Zmes vylejte do formy na chlebík vymastenou kokosovým olejom a pešte min. 45 minút.
Servírujte s vynikajúcim mandľovým maslom dmBio :-)
Kokosovo vanilkový chia puding
2 PL chia semienok
125 ml DM BIO mandľového nápoja (nesladeného)
2 ČL DM BIO javorového sirupu
1/2 KL DM BIO Bourbon vanilka
2 PL DM BIO sušených kokosových chipsov
Mangový chia puding
2 PL chia semienok
125 ml DM BIO mandľového nápoja (nesladeného)
2 ČL DM BIO javorového sirupu
3 PL rozmixovaného manga
Pyré
mango (pár kociek manga si necháme na ozdobu)
2 ČL DM BIO javorového sirupu
1. Ingrediencie ku kokosovo - vanilkovému pudingu si zmiešame a odložíme do chladničky na 1 - 2 hodiny alebo si zmes pripravíme večer, a necháme chia napučať cez noc.
2. Mangový chia puding pripravíme zmixovaním manga, mandľového nápoja a javorového sirupu. Touto zmesou zalejeme chia semienka a necháme puding rovnako odležať, ako pri kokosovo - vanilkovej verzii.
3. Po jednej/dvoch hodinách alebo ráno, si pudingy vyberieme z chladničky naservírujeme a polejeme mangovým pyré.
4. Na ozdobu použijeme zvyšok manga, po prípade passion fruit, mandľové lupienky alebo DM BIO kokosové chipsy.
www.sheruns.sk
Bratislava
84105
Slovensko