Čo si obliecť na preteky?

Štandartnou dilemou pred každym pretekom býva otázka - čo si obliecť? Nebude mi priliš zima? Alebo čo ak sa prehrejem? Rozhodnuť sa, čo si obliecť nie je jednoduché, preto vám s tým trochu pomôžeme :)

Prvým krokom k správnemu rozhodnutiu je pozrieť si predpoveď počasia :) Ja som si ho dnes ráno pozrela asi na 4-och rôznych stránkach a tu sú moje zistenia:

  • SOBOTA: počasie bude typicky aprílove - teplota bude do 14 stupňov, poobede sa môžu vyskytnúť prehánky - ale údajne nič dramatické :)
  • NEDEĽA: pripravte sa na teplejšie počko - aj keď organizátori posunuli štart na 9:00, treba rátať s tým, že sa bude každou hodinou oteplovať. Očakávaných je 16-17 stupňov a údajne má byť pod mrakom

Čo teda na seba?

SOBOTA:
Odporúčam ísť jednoznačne v kombinácii krátkorukávové tričko + krátke shortky, prípadne dlhé legíny z nezimného materiálu. Pri 14tich stupňoch sa vaše telo pri pohybe rýchlo zohreje a mať o jednu vrstvu naviac vás bude zbytočne otravovať a rozptylovať vašu pozornosť. Dažďa by som sa v prípade pretekov vôbec nebála, skôr môže pôsobiť príjemne osviežujúco :) Pre tie, ktoré rady zbierate tričká z rôznych podujatí odporúčam tohtororočné oficiálne maratónske tričko. Pánske veľkosti sú už vypredané, ale dámske veľkosti sa dajú ešte kúpiť.
IMG_4856jpg

NEDEĽA:
V nedeľu bude teplejšie počasie a preto v neodporúčam ísť v dlhom rukáve. V závere polmaratónu vám to môže byť totiž na škodu. Ak by ste predsalen zvážili dlhorukávový variant tak v žiadnom prípade nechoďte v čiernej farbe. Takisto bunda na polmaratónskej trati je samovražda.

IMG_4857JPG

Ideálnou kombináciou je krátke tričko alebo tielko + shortky + kompresné ponožky. Tie, ktoré ešte vo svojom šatníku nemáte kompresné podkolienky mám dobrú správu - značka ROYAL BAY bude mať svoj stánok aj na Bratislavskom maratóne a všetky produkty si budete môcť kúpiť s 20% zľavou. Vybrať si môžte z mnohých modelov a krásnych farieb. Ak neviete, na čo sú kompresné ponožky dobré, prečítajte si náš článok TU.

IMG_4828jpg

Zima na štarte

Ak sa bojíte, že vám bude zima v štartovom koridore, tak mám pre vás, ktorý bežíte v NEDEĽU, dobrú správu. Do koridoru kľudne príďte v bunde/mikine, pretože tesne pred štartovou bránou budú po bokoch koridorov umiestnené zberné koše, do ktorých budete môcť svoju bundu hodiť. V prípade, že si ju označíte, tak si ju po dobehnutí cieľa nájdete v úschovni.

Býva však zvykom - najmä na väčších maratónoch, že si bežci na štart prinesú staré mikiny, ktoré si po dobehnutí nevyzdvihnú, ale nechajú ich organizátorovi, ktorý ich následne daruje na charitu. Podobne to môžte spraviť aj na ČSOB Bratislava Maratóne.

Rada na záver - čo si NEOBLIECŤ?!?
  • dlhé zimné legíny
  • termo tričko
  • bunda
  • zimná čapica
  • nič bavlnené