Behanie a tehotenstvo - časť 3.

Tatiana Izakovič – lekárka, matka a bežkyňa v jednom :)

Veľa budúcich mamičiek sa často zamýšľa nad tým, či je šport v gravidite bezpečný. Klinické štúdie však potvrdzujú, že pravidelná telesná aktivita – a teda aj beh, znižuje riziko vzniku zdravotných komplikácii v tehotenstve, vrátane gestačného diabetu (tehotenskej cukrovky), preeklampsie, predčasného pôrodu, či príliš veľkej pôrodnej hmotnosti. Navyše mamičky, ktoré počas tehotenstva pravidelne behajú / športujú, majú celkovo ľahší priebeh tehotnosti, samotného priebehu a aj popôrodného obdobia.

IMG_3389jpg

Z osobných skúseností musím potvrdiť, že všetky hore uvedené fakty sa vzťahujú aj na mňa. Mám 2 krásne, zdravé dievčatká. Počas oboch tehotenstiev som aktívne behala v kombinácii s primeraným silovým cvičením vo fitness centre. Priebeh oboch mojich gravidít aj pôrodov prebehol ako z učebnice. Ku koncu oboch tehotenstiev som netrpela ani dýchavičnosťou, nohy mi neopúchali, tlak krvi som mala počas každej kontroly skôr nižší a cukor mi vyšiel takmer vždy na spodnej hranici referenčných hodnôt. Takisto som mala dostatok energie – v 34. týždni som ešte pokojne absolvovala cez-oceánsky let z USA úplne sama, v plnej kondícii.

Tana fotoJPG

Výsledky štúdii sa zhodujú s mojou osobnou skúsenosťou. Či je to náhoda, nechám na každého uváženie. Ak by sa však niektorá z mamičiek pýtala na môj názor, ako vyštudovaná lekárka s niekoľko-ročnou praxou na gynekologicko-pôrodníckom oddelení, i ako milovníčka behu, mám len jednu odpoveď: beh je tou najprirodzenejšou formou pohybu a v správnej miere neuškodí ani mamičke, ani nenarodenému dieťatku. Najkľúčovejšie je, aby každá budúca mamička odhadla svoj fitness level a jemu prispôsobila tempo behu – v čom môže pomôcť aj skúsený tréner.  Je jasné, že tehotné mamičky, ktoré v živote nešportovali, by s behom počas gravidity začínať nemali.

Základom je počúvať svoje telo

Nech už má tehotná mamička akúkoľvek kondičku, v zásade platí, žeb treba počúvať vlastné telo a behať tak, aby sa cítila pohodlne. Stavy ako točenie hlavy, či pichanie v podbrušku sú jasným signálom pre okamžité zastavenie. Z fyziologického hľadiska je kardiovaskulárny system mamičky počas gravidity zaťažený prečerpávaním krvy dieťatka – odvádza a privádza krv z plodu a späť, čím zabezpečuje správny vývin dieťaťa. Preto je dostatočný prívod okysličenej krvi k dieťatku nesmierne dôležitý, a na to treba myslieť aj pri behaní. Treba si sledovať tempo, zotrvávať vo svojej komfortnej tepovej zóne – jednoducho behať tak, aby ste sa cítili príjemne a vedeli viesť aspoň ako-takú konverzáciu. Správny stretching pred aj po behu zase pomáha predísť nežiadúcim úrazom, keďže hormóny produkujúce sa počas gravidity pôsobia aj na úpony svalov. S postupne rastúcim bruškom treba taktiež čoraz viac myslieť na gravitáciu a dávať pozor na nerovných povrchoch a prípadné pády. V neposlednom rade treba vždy myslieť na primeranú hydratáciu pred aj po športovom výkone a najmä mať zo zdravého pohybu na čerstvom vdzuchu radosť :)