SHEruns mama: Running mama = šťastné dieťa

Na tomto „výroku“ sa zhodli všetky 3 moje kamošky – mamičky, ktoré som oslovila pri písaní tohto príspevku . Prečítajte si, kedy začali po pôrode behať, čo ich motivovalo opäť začať a akú taktiku využili pri skombinovaní behu a starostlivosti o bábätko. 

JANE KUTLIKOVÁ

Kedy si začala s behaním po pôrode?

Ja som rodila prirodzeným pôrodom a prvý kratší beh (cca 3km) som skúsila ešte v šestodenelí. Cítila som, že je moje telo už ready na nejakú aktivitu, cítila som sa dobre, tak som to vyskúšala. Postupne som začala pridávať kilometre a rýchlost. Prvé boli behy s kočíkom – i keď na mna veľa ľudí kukalo, či mi nešibká, že sa po Železnej premávam s nebežeckým kočíkom :) Prvý pretek ktorý som odbehla bola zimná séria na železnej, 3 mesiace po pôrode. 

Čo ťa motivovalo začať?

Asi to že môj syn bol rád vonku a mňa klasické kočíkovanie dosť nudí, tak som to celé spojila. Okrem toho som aktivny človek a sedieť doma bolo pre mňa už na úrovni mrzutosti.

Jane Kutlikovajpg
Ako sa ti darilo skombinovať tréning so starostlivosťou o bábätko?

V prvom rade treba mať partnera, ktorý chápe že ste atívna mama a chápe aj vaše potreby. Okrem toho mám aj super mamu, ktorá mi vždy pomohla, keď zrovna ona nebehala. Lebo aj ona rovnako chápe, že je pre mňa pohyb dôležitý. Keďže som prvých 7 mesiacov len kojila (a neprikrmovala), museli sme sa vyladiť tak, že som nakojila, odovzdala dieťa a mala som cca 3 hodky čas aj s cestou. A to sa toho dá nabehať dosť. Ono to má takú výhodu, že keď viete že máte len tie 2-3 hodky, tak si tú chvíľu strašne užijete, idete naplno a vychutnávate.  

Čo by si odkázala maminkám po pôrode, ktoré hľadajú motiváciu opäť začať športovať?

Asi nájsť v sebe ten pocit že chcem a nebáť sa, čo na to povie okolie. Ono to totiž je pravda – štastná mama = šťastné dieťa. V dnešnej dobe je veľa možností aj cvičenia s bábätkami, kde sú deti s vami a nemusíte mať výčitky, že ich niekde odkladáte. Ďalšou kapitolou je kojenie a šport. O mlieko vôbec neprídete, ba naopak ja som ho vždy po športe mala dostatok aj pre susedove detiJNo a v neposlednom rade im odkazujem, aby boli trpezlivé – ženské telo sa vráti do pôvodného stavu, len to chce všetko čas. Odporúčam pozrieť si fitnesky ako  @emilyskyfit @chontelduncan @nathaliemelo ( rodili skoro v rovnakom období ako ja) a kam sa im vrátilo ich telo behom roka je úžasné. Pre mňa boli a aj sú ich insta profily veľkou motiváciou. 

Podarilo sa ti po pôrode dostať naspäť do formy po pôrode?

No ja som sa po pôrode ešte do svojich super bežeckých časov nedostala, ale zasa musím povedať, že sa mi beha lepšie a uvoľnenejšie – hlava viac poslúcha J10km udržím pod 50min a polmaratón som si zabehla 6 mesiacov po pôrode s časom 1hod. 52min.
 Janejpg

KATKA SIVOKOVÁ

Kedy si začala s behaním po pôrode?

Prvýkrát som vybehla presne 4 týždne po cisárskom. Pamäatám si to, lebo to bola hrôza. Dala som 5 km, ale mala som pocit, ako keby som bežala prvý krát v živote.

Čo ťa motivovalo začať?

Inak by som to povedala. Ja som bola donútená PRESTAŤ behať v piatom mesiaci tehotenstva. Aj preto som san a to, ako si znovu obujem bežecké tenisky a zapnem garmin nenormálne tešila!!!

image2jpeg

Ako sa ti darilo skombinovať tréning so starostlivosťou o bábätko?

Mám úžastného partnera, ktorý sám športuje a vždy ma v športe podporoval. Nemal problém bábätko postrážiť, a v dobe keď sa malý narodil, robil často na “home office”. Oblečená nab eh som nakojila malého, uspala a vybehla kým spal. Neskôr sme kúpili bežecký kočík a behávala som s ním. Nie je to celkom ono, ale vždy je to lepšie ako nič.


image1jpeg


Čo by si odkázala maminkám po pôrode, ktoré hľadajú motiváciu opäť začať športovať?

Mne stačilo zahliadnuť v zrkadle moje popôrodné “zvädnuté brucho a hneď som mala motiváciu :) Ale vážne, mne beh strašne psychicky pomáha. Šport ma robí silnejšou. Pamatám si, aká som bola štastná, keď sa syn narodil, ale aj aké to bolo ťažké. Keby som nešportovala, zbláznila by som sa. Ja by som mamičkám odkázala, aby nezabúdali na seba. Všetky máte nárok si odkrojiť kúso času pre seba. Nedávajte bokom svoje zdravie, psychickú pohodu a veci, ktoré vás robia šťastnými. Lebo spokojná mama = spokojné dieťa.

A ešte – nenechajte sa zastrašiť rečami, že športom prídete o mlieko. Je to nezmysel.

Prezraď nám svoj vek, počet detí, a ako teraz behávaš

Mam 35 rokov. Zatial mam 1 kus. Syn Matúš, bude mat 3. 10 km za 40 minut a polmaratón za 1h:34min. A keďže môj osobák je 1:29, tak mám nutkanie sa k tomu ešte niekedy priblížiť – a tu je ta dnešná motivácia :-D ) 

38289239_2271818646191888_1332321738804953088_ojpg

AĎA MLYNAROVIČOVÁ

Kedy si začala s behaním po pôrode a čo ťa motivovalo začať?

Začala som 4 mesiace po druhom pôrode. Najväčší motivátor je moja mama, čo beháva maratóny. Ale hlavne aj to, že ja som cely života športovala a beh je najjednoduchší šport. Môžeš vybehnúť kedy chceš, obuješ tenisky a ideš. Nemusíš nikam cestovať, proste vybehneš z brány a ideš. Pre mna to bol časovo najjednoduchší šport a to keď som hrávala tenis, beh som nenávidela :)
Trošku nakopnúť mi pomáha aj sused s ktorým chodím behávať. Tým padom sme namotivovali naše deti, a aj deti z nášho vchodu. Darí sa nám vychovávať nových bežeckých nadšencov - teda skôr pohybových. Na fotke nižšie sme všetci z jedného vchodu - a to tam ešte 3 deti chýbajú :)

ada2jpg 

Ako sa ti darilo skombinovať tréning so starostlivosťou o bábätko?
Keďže som začínala s veľmi krátkymi vzdialenosťami 2-5 km, bolo to časovo nenáročné. Najhoršie bolo po ťažkej noci si obuť tenisky a ísť, ale potom som sa dostala do stavu, že to bola psychohygiena.  Ja by som najradšej chodila behávať ráno, ale môj muž nie je ranné vtáča, takže väčšinou som chodila počas obeda, keď muž bol doma (výhoda že občas robil z domu), alebo potom večer, keď prišiel domov. Pomáhala mi aj mamina. V začiatkoch mi veľmi pomohlo,  že som napísala do spoločného kalendára o koľkej idem behať . To, že som mala presné časy kedy idem, ma motivovalo a aj doma sa vedelo kedy mamina nebude doma :)

 ada3jpg

Čo by si odkázala maminkám po pôrode, ktoré hľadajú motiváciu opäť začať športovať?

Mne najviac pomohli tréningy so Sheruns  - vtedy som sa tomu začala tak poriadne venovať a doma som povedala, že štvrtky mám tréningy a aj keby traktory padali tak idem. Keď nemohol strážiť manžel, strážila mamča, ale stalo sa aj že strážili susedia. Je to úžasne mať v týždni jeden deň, keď si ideš zabehať s niekým, kto tomu rozumie. Naučia ťa správnu techniku a hlavne tá komunita s babami ktoré už môžem nazvať kamoškami :) 

Prezraď nám svoj vek, počet detí, a ako teraz behávaš
Mám 32, 2 deťuchy -  2 a 5 rokov. 10km som najlepšie odbehla za  47:12 a polmaratón som zabehla iba jeden v živote za 1:59:59. Tento čas však chcem na jar zlepšiť :)

ada4jpg