Ako ešte viac podporiť náš imunitný systém?

Behanie bezpochyby podporuje náš imunitný systém a okrem toho, že dobre vplýva na naše fyzické zdravie, pomáha aj nášmu duševnému zdraviu. V čase, kedy okolo nás zúria epidémie a chrípky, je potrebné našu imunitu podporiť aj inak, ako len športom. Spísali sme pre vás zopár tipov ako na to.

 

1.    SPÁNOK

Aj napriek tomu, že primeraná fyzická aktivita pôsobí na náš imunitný systém stimulujúco, nemali by sme zabúdať ani na ostatné spôsoby, ako svoju imunitu zvyšovať. Dôležitú rolu tu zohráva práve dostatočný spánok. Spánok je totiž najlepšou formou regenerácie, kedy dochádza k čisteniu organizmu od odpadových látok, rekonštrukcii buniek, regenerácii kostí a svalov a v prípade choroby k mobilizácii imunitného systému. Naše telo počas spánku naberá energiu. Spánok chráni našu imunitu a znižuje riziko rôznych ochorení a zápalov. Nedostatok spánku sa u nás prejavuje náladovosťou, nesústredenosťou, zníženou výkonnosťou. Naše telo pri je pri nedostatočnom spánku menej odolné voči vírusom, zápalom, srdcovým chorobám ako aj ďalším závažným zdravotným problémom ako je cukrovka či obezita.

2.    ZDRAVÉ STRAVOVANIE

Na náš imunitný systém má veľký vplyv to, ako sa stravujeme. Pestrá, vyvážená zdravá strava je kľúčom k zdraviu. Každé jedlo by malo obsahovať sacharidy, tuky aj bielkoviny. Pomery jednotlivých živín závisia od vašej celkovej dennej aktivity ale aj od toho, či ste už po tréningu alebo vás ešte len čaká. To, čo však platí vo všeobecnosti je, že telu by sme mali dopriať vyvážený pomer všetkých potrebných živín: sacharidov, tukov, bielkovín, vlákniny, minerálov a vitamínov. Ak niečo telu nedáme, začne si to pýtať.

3.    VITAMÍNY A MINERÁLY

Počas kritického obdobia chrípok a rôznych iných vírusových epidémií je dobré siahnuť po doplnkoch výživy, ktoré podporujú našu imunitu. Na trhu sú dostupné v rôznych formách – či už preferujte prírodné zdroje vitamínov a minerálnych látok (napríklad šťavy), alebo tabletkovú formu či firmu sirupov, či tinktúr. Aké vitamíny by nemali chýbať vo vašej bežeckej lekárničke?

  • Vitamín C, alebo aj kyselina L-askorbová, patrí k vitamínom rozpustným vo vode. V ľudskom organizme má mnoho funkcií. Vplýva na tvorbu kolagénu, udržuje pevnosť stien ciev, podporuje vstrebávanie železa a tým tvorbu hemoglobínu, správny vývoj kostí, zubov, chrupaviek, stimuluje tvorbu bielych krviniek, ktoré sú súčasťou buniek tvoriacich imunitný systém.

 

  • Vitamín D, kalciferol, je vitamín rozpustný v tuku. Ovplyvňuje metabolizmus vápnika a fosforu, čím ovplyvňuje hustotu kostí a zdravie zubov. Posilňuje imunitný systém, čím zlepšuje zdravie, reguluje krvný tlak, vplýva na sekréciu inzulínu a pozitívne vplýva na centrálny nervový systém.

 

  • Zinok patrí medzi stopové prvky, ktoré sa v tele nachádzajú iba v nepatrných množstvách, ale sú esenciálne pre správne fungovanie organizmu. Zinok je dôležitý pri hojení rán, syntéze kolagénu a bielkovín, kladne pôsobí na fyzickú zdatnosť a výkonnosť organizmu, zvyšuje prirodzenú imunitu proti infekciám a chráni pečeň pred chemickým poškodením.

 

  • Selén je dôležitý antioxidant, nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, kĺbov, imunitného a reprodukčného systému zdravie štítnej žľazy. V nízkych koncentráciách je pre ľudí esenciálny, ale vo vysokých koncentráciách má toxické vlastnosti.

 

Táto téma je podrobnejšie spracovaná na Bratislava Marathon Blogu v článkoch:

Výživové doplnky pre bežcov – čo užívať a čo radšej nie?

Lekárnička bežca II. – Ktoré doplnky výživy zlepšujú imunitu?


Článok vznikol v spolupráci so značkou JOS Berry, ktorá na svojom internetovom obchode ponúka širokú ponuku zdravých 100% BIO štiav. Počas celého roka máme ako klub pri zadaní zľavového kódu SHERUNS10 10% zľavu na nákup čohokoľvek. Minimálna objednávka je 6ks produktov podľa ľubovoľného výberu.


DSC_1942JPG