Behanie a tehotenstvo - časť 2.

Beh očami trénerky Romany Komarňanskej

Nakoľko nie som matkou, táto téma bola pre mňa výzvou. Opierala som sa o vedomosti získané počas štúdia na fakulte telesnej výchovy a športu a o rozhovory s bežkyňami na súťažnej aj rekreačnej úrovni. Prvýkrát ako trénerka som mala možnosť nastaviť tréningový plán pre Peťu Pukalovičovú, ktorá bola výbornou bežkyňou a stále aj je. S behom neprestala ani v poslednom, 9tom mesiaci. Samozrejme hlavne vďaka tomu, že jej tehotenstvo prebiehalo bez akýchkoľvek ťažkostí. IMG_4796JPG

V prvom rade je dôležité povedať, že tehotenstvo a trénovanie je individuálna záležitosť. Závisí od toho, či ste vrcholová športovkyňa, rekreačná bežkyňa, alebo ste pred tehotenstvom nešportovali. Ak ste pred otehotnením nebehali, je lepšie si to nechať na neskôr. Taktiež veľmi dôležitý je fakt, ako sa cítite. Počas tehotenstva prichádza k mnohým zmenám, a preto treba dbať veľmi na vaše pocity. 

Ako je to s behom počas troch trimestrov?

Prvý trimester je najťažší kvôli nevoľnosti a vyčerpaniu, a preto je dôležité pristupovať k behu opatrnejšie. Vďaka športu sa môžete cítiť lepšie, avšak ak nedokážete udržať v sebe jedlo, nebudete schopná behať. Ak beháte, dbajte na hydratáciu organizmu, pretože sa môžete rýchlejšie a viac potiť. Ak sú horúce a vlhké dni, behajte v interiéri, alebo si vyberajte vhodnú teplotu počas dňa. Vyhnite sa horúcim vaniam, saunám, hot joge, pretože sa môže rýchlo zvýšiť telesná teplota tela. Behajte podľa príjemných pocitov a tak, aby ste  vedeli komunikovať počas behu. Dávajte si pozor na nerovnomerné povrchy, aby ste si neublížili pádom. Dôležité je prijať, že vaše telo sa mení. Spomaľte. Čo sa týka objemu, opäť je to o vašich pocitov. Odporúčajú sa behy maximálne do hodiny. Vzdelaný tréner vám vie nadstaviť rozumný bežecký program.

Druhý trimester sa nazýva ,, medovým týždňom tehotenstva.“ Nevoľnosti ustúpia a energia sa vracia. Budete schopné behať viac kilometrov ako v prvom trimestri. Samozrejme budú sa objavovať rôzne iné typy bolesti, ako napríklad bolesť v dolnej časti chrbta. Je to kvôli tomu, že  tomto trimestri sa zväčšuje bruško a mení sa tažisko. Samozrejme opät je doležity pitný režim a kvalitné, plnohodnotné stravovanie. Ak je všetko v poriadku, behajte ďalej. Ak je potrebné, kúpte si zopár pomôcok pre tehotné bežkyne, ktoré vám môžu len pomôct: brušný pás, podporné pančuchy, kompresné ponožky.

Záverečný tretí trimester nie je ľahký. Pretrvávajú bolesti chrbta, kĺbov a panvy. Dochádza k najväčšiemu váhovému prírastku. Mnohé bežkyne mi povedali, že sa cítia doslovne ako slon. Pre mnohé z nich už bolo behanie bolestivé a miesto behu zvolili rýchlochôdzu a plávanie.

Absolútne sa nefokusujte na žiadne bežecké tempo. Ani sa nenazdáte a po pôrode budete rýchlo spät v hre. Všetko je to o trpezlivosti.