SHEruns mama: Behanie a kojenie – ako to je?

Téma skombinovania športu a kojenia je asi najdiskutovanejšou a najobávanejšou témou medzi čerstvými maminkami. Obavy som mala samozrejme aj ja. A aj preto som oslovila kamošku, lekárku, maminku a bežkyňu v jednom – Táňu Izakovič. 

Táňa Izakovič vyštudovala medicínu a má niekoľkoročnú prax na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Aktuálne žije a pracuje v USA a je našou vernou SHErunskou aj takto na diaľku. Má 2 krásne detičky, neprestala behávať ani počas tehotenstva a ani po pôrode, dokonca stihla popri deťoch vyštudovať ďalšiu školu a od minulého roka nastúpila do práce. Je pre mňa veľkou inšpiráciou a som veľmi rada, že vám môžem jej múdrosť a skúsenosť sprostredkovať.

IMG_0013JPG

Kedy si začala behávať pôrode?

Moje začiatky boli pomalé a postupné. Mám 2 deti a obe som porodila vaginálne, takže hojaci process po pôrode bol pomerne richly. Pri staršej dcére som začala behaž asi okolo jej tretieho mesiaca, vzdialenosti okolo 5km a tie som postupne predlžovala. Keď mala staršia dcéra 9 mesiacov, opäť som otehotnela, takže svoje bežecké tempo som prispôsobila tehotenstvu. Po pôrode mojej druhej dcéry som už bola skúsenejšia a odvážnejšia – behať som začala po šestonedelí. Prvý polmaratón som zabehla, keď mala mladšia dcéra rok, prvý maratón keď mala 2 roky a 2 mesiace. Počas tohto obdobia som celý čas kojila.

Behanie a kojenie – aká je tvoja skúsenosť?

Pre mňa je kojenie – rovnako ako behanie, najmäo hlave.Ja sombola od začiatku rozhodnutá obe svoje dcéry kojiť prvých 6 mesiacov a až následne potom začať s príkrmami. Tento cieľ sa mi podaril. Staršia dcéra bola kojená do 12tich mesiacov – z toho posledné 3 som bola opäť tehotná. Mladšia mala trochu viac šťastia, kojila som ju do 2 rokov a 2 mesiacov. Odstavila som ju až vtedy, keď sme s manhželom prvý krát vycestovali bez detí Chicaga, kde som si odbehla svoj prvý maratón.

Počas celého obdobia, čo som kojila jednu i druhú dcéru som behávala. Niekedy častejšie, niekedy menej často, ale nikdy som úplne behávať neprestala. Nikdy som nemala pocit, žeby malo behanie na produkciu mojho mlieka väčší dopad. Avšakprvých 6 mesiacov, kedy boli dcéry výlučne na materskom mlieku, sompociťovala v kombináciis behom väčší hlad. Ak som mala pocit, že sa mi produkcia mlieka znížila, vždy som behanie pár dní vynechala a sústredila som san a dostatočnýpríjem tekutín. Od zavedenia príkrmov do stravy som si už behala úplne neobmedzene. 

Má reálne vplyv fyzická záťaž na tvorbu mlieka, alebo je to len mýtus?

Myslím si,že primeraná fyzická aktivita v kombinácii s dostatočným príjmom stravy a tekutín vplyv na produkciu mlieka nemá. Extrémne silný stres a kaloricky veľmi nízka strava pri nadmernej fyzickej záťaži však produkciu mlieka ovplyvniť môžu v zmysle jej zníženia a zmeny kvality. Osobne si však myslím, že pravidelná bežecká aktivita a tréning zmenu tvorby mlieka neovplyvnia v prípade, ak mamička bude dbať na správny pomer stravy, tekutín a oddychu. Opäť platí stare známe pravidlo – sledovať si vlastné telo I reakcie bábätka a v prípadepotreby beh na párdní vynechať. Ak teda plánujete väčší tréning na polmaratón, či maratón, treba s takýmito dňami v bežeckom plane počítať. 

Na čo si treba dávať pozor pri špotre a kojení?

Základom sú tekutiny, dobrá strava, oddych a najmä vedieť zastaviť a  behanie či tréning na pár dní v prípade potreby vynechať. Treba byť vždy odhodlaná v kojení zotrvať. A aj keď prídu dni, že bude mlieka menej, netreba panikáriť a hneď siahať po umelom mlieu, či sa úplne vzdať. Základom pre tvorbu mlieka sú tekutiny, dieťatko opakovannie prikladať. Produkcia adekvátneho množstva mliečka sa nakoniec vždy dostaví.

bcb09167-38b1-4aeb-9b08-7fabf746cb8fJPG