Ako zvládnuť beh v daždi ?

 Prší.. v našej hlave to automaticky znamená, že sa vykašlem na dnešný tréning, alebo že idem behať dnu – „ na pás“.. Uhh, predstava, že si mám odbehať tréning na páse, je dosť pochmúrna, tak mám pre vás taký tip, ako ju v hlave v zneškodniť. Skúste sa zamyslieť nad tým, že preteky, ktoré sú dlhodobo plánované sa obvykle kvôli dažďu nerušia a vy by ste na nich určite štartovali.

Čo nám z toho vyplýva? Keď prší, mali by sme to využiť a budovať si tak psychickú odolnosť a byť tak pripravený na deň, kedy vás stretne upršané preteky.

Máme tu pre vás zopár tipov, ako na beh v daždi . Je jedno , či ide o tréning, alebo o preteky..


1.     Myslite na pokrytie hlavy

Šiltovka bude váš najlepší priateľ počas daždivého behu.  Chápem, nie všetci sme fanúšikovia behu so šiltovkou, ale aspoň 1 kus by nám v našej bežeckej výbave chýbať nemal. Myslite však aj na to, aké máme ďalšie poveternostné podmienky. Ak je teplo, pokrytie hlavy by malo byť priedušné, aby sme sa zbytočne neprehriali, v chladnejších dňoch zas môžeme využiť kombináciu s čelenkou, ktorá nám ochráni uši.. ( áno, v tomto prípade ide dokonalý styling bokom a venujeme sa čisto funkčnosti )

2.     Naše staré známe vrstvenie ..

Ak je chladno a daždivo, určite budeme musieť na seba natiahnuť pár vrstiev oblečenia. Opäť platí, že najdôležitejšia je tá vrstva, ktorá je najbližšie k vášmu telu. Najspodnejšia vrstva by mala byť z technického materiálu ,ako je cool max, alebo dryfit. Takéto materiály spoľahlivo odvádzajú vlhkosť od pokožky. Vonkajšia vrstva by mala byť logicky nepremokavá a odolná voči vetru. Dôležité: nebehajte v nešportových pršiplášťoch – tu je riziko, že vám nebudú regulovať vašu vlhkosť z tela a vy budete mokrí nie len zvonka, ale aj z vnútra.

shutterstock_718945675jpg

3.     Neprežeňte to s oblečením

V tomto bode sa určite nejeden nájde..

Najčastejšia chyba, ktorú bežci robia, keď vybiehajú do nepriaznivého počasie je, že sa „preobliekajú“. Prosím pozor – tým, že na seba oblečiete viacero vrstiev neznamená, že budete v suchu... Pokiaľ nebudete behať s dáždnikom nad hlavou, tak treba rátať s tým, že mokrí budete tak či onak. Rozdiel je len v tom, že čím viac mokrých vrstiev na sebe, tým budete ťažší a pocit pri behu bude nepríjemnejší. Vždy berte do úvahy aj vonkajšiu teplotu. 

4.     Buďte viditeľní

Je dobré zvoliť vonkajšie vrstvy s reflexnými  prvkami. Beh v daždi často znamená, že vodiči majú zhoršenú viditeľnosť a hlavne neočakávajú, že stretnú nejakého bežca na ceste J..

5.     Zabráňte odieraniu

Počas akéhokoľvek behu môže dôjsť k treniu, ale môže to byť oveľa horšie, ak ste mokrí od dažďa. Ak bežíte dlhý beh, použite  Body Glide alebo Vazelínu na tie časti tela, kde by ste sa normálne odierali, alebo mávate pľuzgiere. Rizikové časti   sú chodidlá, vnútorné stehná, podpazušia, čiary športovej podprsenky.


6.     Pred závodom majte nohy v suchu

Pokiaľ vás čaká upršaný závod, snažte sa mať nohy v suchu. Svoje pretekárske tenisky aj ponožky sa snažte udržať čo najdlhšie v suchu. V preklade to znamená, že  rozklus a rozcvičku absolvuje vo vašej tréningovej obuvi, alebo starších teniskách a na preteky sa prezúvajte až tesne pred štartom.

7.     Držte sa v suchu ako najdlhšie to ide

Veľkým pomocníkom je vrece, ktoré väčšinou dostanete na väčších pretekoch a je dobré ho mať po ruke vo svojej výbave. Výhodou je, že vás necháva v suchu aj v teple počas čakania v koridore a keď zaznie výstrel viete sa ho pohodlne zbaviť. Tu ale prosím pozor, snažte sa vždy uistiť, že ste ho odhodili tak, aby nezavadzalo ďalším bežcom.

 8. Dávajte pozor pod nohy

Počas dažďa musíte byť obzvlášť opatrní kadiaľ beháte, pretože cesta vie byť klzká aj na miestach, kde by ste to normálne nečakali. Snažte sa vyhýbať mlákam, ak je to možné, aby ste vaše nohy udržali čo najdlhšie v suchu a neboli hneď od začiatku behu premočené.                        

shutterstock_1094500634 1jpg

9. Prezlečte sa okamžite po dobehu

Po dobehnutí sa môžete cítiť teplo a príjemne, predsa len  začali sa vyplavovať endorfíny, ale pozor na to.. Keď ste mokrí, vystavujete sa zvýšenému riziku prechladnutia a zníženiu telesnej teploty. Súbor teplého a suchého oblečenia by vás teda mal vždy sprevádzať, pokiaľ nevybiehate z domu a prezlečenie urobte ako prvú vec, keď dobehnete.                                                                     

10. Extra ponožky vo vašom bežeckom páse.

Pokiaľ využívate služby bežeckého pásu, skúste si tam nájsť miesto a vložiť pár suchých bežeckých ponožiek. Je viac ako pravdepodobné, že stratíte drahocenné sekundy z vášho času, ale za ten suchý pocit a hlavne zamedzenie vzniku pľuzgierov, ktoré by vás odstavili na niekoľko dní, to predsa stojí, no nie? 

11. Po behu vysušte vaše topánky

Keď sa vrátite z mokrého behu alebo pretekov, venujte extra pozornosť vašim bežeckým teniskám. Vložte do nich starý novinový papier, ten vám pomôže udržať ich tvar a zároveň odvedie prebytočnú vlhkosť. Vyvarujte sa tomu, že ich dáte do sušičky, alebo pred ohrievač, tieto „techniky“ ich môžu zdeformovať a zároveň zmrštiť a nemusia vám neskôr už tak dokonale sedieť na nohe.

              Tak ako pri ostatných behoch, aj pri behu v daždi  platí, že najťažšie je vždy vybehnúť..

Akonáhle sa ale začnete zahrievať, možno zistíte, že sa vám to skutočne páči a beh v daždivom počasí začnete naozaj vyhľadávať.. ( najmä v letných mesiacoch).

Počas behu možno nadobudnete pocit „SPARŤANA“, predsa len, preskakovanie mlák, keď vám lejak bije do tváre má v sebe trochu vzrušenia a vy si začnete uvedomovať, že teraz už naozaj zvládnete akúkoľvek výzvu ...

shutterstock_1070218346 1jpg